Tony Blair, darbeci Sisi'ye danışman oluyor

Tony Blair, darbeci Sisi'ye danışman oluyor

Eski İngiliz Başbakan Blair, Mısır darbecisi Sisi'ye ekonomik danışmanlık yapacak.

Eski İngiliz Başbakan Tony Blair'in ekonomik konularda Mısır diktatörü Abdulfatah El-Sisi'ye danışmanlık yapmak istediği bildirildi. 'Guardian' gazetesinde yayınlanan haberde Blair'in sözcüsü haberi doğruladı. Blair, Mısır'da ekonomik reformların gerçekleşmesi ve Uluslararası yatırımcıların bulunmasında Sisi'ye yardımcı olacak.

Blair'in Mısır'da uygulamak istediği programın maliyeti Birleşik Arap Emirlikleri tarafından karşılanacak, danışmanlık hizmeti ise İngiliz şirketi 'PricewaterhouseCoopers' tarafından sağlanacak. Gözlemciler, Blair'in danışmanlığı ile Mısır devletinin gölge bir hükümetin etkisi altına gireceğini bildirdi.

Guardian'da yayınlanan haber yorumda Blair'in politik bakımdan büyük bir zarar görebileceği, kendisine ve herkese zarar vereceği bir 'çukur' kazma peşinde olduğu ifade edildi. Blair'in bu görevle daha önce de Irak'ta Georg W. Bush'la birlikte 'İslamcılığa' karşı yaptığı savaşı ticari bir imkana çevirdiği kaydedildi.

Blair'in sözcüsü, bu suçlamaları geri çevirerek onun Sisi'nin resmi danışmanı olmadığını, sadece Mısır ve dünya için bu ülkede yapılacak reformların başarısının önemli olduğunu düşündüğü, ekonomik imkan sağlamakla bir ilgisi bulunmadığı belirtildi. Tony Blair'in de, ona bağlı organizenin de Mısır'da ekonomik çıkar sağlamayı düşünmediği vurgulandı.

Blair, Sisi'nin darbesinden hemen sonra Müslüman Kardeşlere karşı onun yanında yeralarak, Müslüman Kardeşleri batının düşmanları ilan etmişti. İlk defa Mısır'da halk tarafından seçilen Devlet Başkanı Muhammed Mursi'nin darbe ile görevden alınmasının da Mısır halkının kurtuluşu için kesinlikle 'gerekli bir tedbir' olduğunu iddia etmişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.