Trafik cezasını ödemeyen yabancı plakalı araçlar Türkiye'den çıkamayacak

Trafik cezasını ödemeyen yabancı plakalı araçlar Türkiye'den çıkamayacak

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, trafik idari para cezasını ödemeyen yabancı plakalı araçların Türkiye'den çıkışına izin verilmeyecek.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, İçişleri Bakanlığı tarafından "Yabancı Plakalı Araçlara Verilen Trafik İdari Para Cezalarının Tahsiline İlişkin Yönetmelik" yayımlandı.

Buna göre, sürücüsünün Türkiye vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçlara, 2918 sayılı Kanun'da belirtilen hükümlere aykırı hareket edilmesi halinde yetkili personel tarafından ceza tutanağı düzenlenerek trafik idari para cezası verilecek.

Yabancı plakalı araçların sürücülerine ve araçların tescil plakasına, düzenlenen ceza tutanaklarına ilişkin bilgiler anında elektronik ortama aktarılacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü ile Gelir İdaresi Başkanlığı, bu tutanakların elektronik ortamda sorgulanmasına imkân sağlayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılan bilgiler, alacak kaydı oluşturulmaksızın trafik idari para cezalarının tahsilinde veri olarak kullanılacak.

Yabancı plakalı araçların sürücülerine ve plakalarına verilen trafik idari para cezaları, Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimleri ve bu birimlere bağlı muhasebe yetkilisi mutemetlerine, vergi dairelerine ve Gelir İdaresi Başkanlığınca yetkilendirilen banka veya PTT şubelerine ödenecek. Banka veya kredi kartı ile tahsilatın yapılabildiği kara hudut kapılarında, söz konusu cezaların banka veya kredi kartı aracılığıyla da ödenmesi mümkün olacak.

Trafik idari para cezaları, sürücüsü bilgilendirilmek suretiyle tahsil edilecek. Bu cezalardan ilgilisine tebliğ edilmemiş olanlar, tahsil edildiği tarihte tebliğ edilmiş sayılacak.

Sınır kapılarına gelen yabancı plakalı araçlara ilişkin, sistemde tahsil edilmemiş trafik idari para cezası görünmesi halinde, trafik idari para cezası ödenmeden araçların Türkiye'yi terk etmesine Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca izin verilmeyecek. (Hamza Adiyaman - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.