Trafik eğitimi kazaları en aza indiriyor

Trafik eğitimi kazaları en aza indiriyor

​İlkokuldan itibaren trafik eğitimini alan çocukların, kazalara karşı kendilerini daha çok koruyabildiklerini belirten Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, eğitimin kazaların en aza indirdiğini söyledi.

Okullarda verilen trafik eğitimi, çocukları trafik kazalarına karşı bilinçlendiriyor. Türkiye’de trafik kazaları ve ölümlü kazaların artmasının önüne geçmek için ilkokullardan itibaren çocuklara trafik eğitimi veriliyor. Verilen eğitim sayesinde trafik kazlarının daha da azaldığına dikkat çeken eğitimciler, okullarda trafik eğitiminin önemine değindiler.

İçişleri Bakanlığı tarafından, “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” temasıyla 2019 yılı trafik yılı olarak ilan edildi. Ülkenin 81 ilinde trafikte farkındalık oluşturmak için farklı etkinlikler düzenlendi. Türkiye’de artan ölümlü trafik kazalarının en aza indirilmesi için eğitimin önemine dikkat çeken eğitimciler, okullarda verilen trafik eğitiminin önemine vurgu yaptılar.

Bitlis Merkez Şehit Mahir Ayabak İlkokulu 4’üncü sınıfta trafik eğitimi verildi. Uygulamalı ve akıllı tahtalarda görsel olarak verilen trafik eğitimiyle çocuklar, kazalara karşı daha bilinçli hale getiriliyor.

Sınıf öğretmeni Haydar Orucan tarafından, çocuklara trafikte uyulması gereken kurallar, trafik işaretleri, ilk yardım başta olmak üzere çocuklara, gerekli olan trafik eğitimi uygulamalı bir şekilde veriliyor. Eğitimi alan çocuklar ise küçük yaşlarına rağmen birçok sürücüden daha donanımlı hale geliyor.

Aldıkları eğitim sayesinde kendilerini trafik kazalarına karşı koruduklarını belirten çocuklar, okulda aldıkları eğitimi dışarda hayatlarına uyguladıklarını, uymayanları da uyarmaya çalıştıklarını söylediler.  

“Geçiş üstünlüğü insanındır”

Okullarda verilen trafik eğitimiyle ilgili İLKHA’ya değerlendirmede bulunan Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, son zamanlarda kazalardaki düşüş, okullarda verilen eğitimle bağlantılı olduğunu söyledi.

Trafikte öncelik insan hayatı olduğunu dile getiren Korkmaz, “İçişleri Bakanlığımız ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ temasıyla 2019 yılını trafik yılı olarak ilan etti. 2018 yılında 3 bin 473 insanımız trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. 424 bin 814 tane trafik kazası oldu. Bunların çoğu aynı zamanda maddi hasarlı trafik kazalarıdır. Bu temayla aslında insanı makinenin önüne çıkardı. Önceliğimiz insan, ikinci önceliğimiz makinedir. Geçiş üstünlüğü insanındır. İnsanı merkeze aldık. Bunu yapmakla aynı zamanda insanlarımızı hem bilgilendiriyor hem farkındalık oluşturuyoruz. Bu dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde böyledir. ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’dır.” dedi.

“Okullarda verilen trafik eğitimi kazaları en aza indiriyor”

Geleceğin emanet edileceği çocuklara, okullarda ciddi anlamada trafik eğitiminin verildiğini vurgulayan Korkmaz, şunları söyledi:

“Müfredatımıza gelince bugünün çocukları eğer yarının büyükleri olacaksa, bunlar yarın hem ülkemizi idare edecekler hem anne baba olacaklar hem de kendilerinden sonraki nesli yetiştirecekler. Biz bunlara bu şuuru vermek zorundayız. Trafikte karşıdan karşıya nasıl geçilir? Nerelerden geçilir? Üst geçit varsa mutlaka onu kullanması, yayaların ışıklardan geçilmesi, biz bunları küçük yaştan itibaren veriyoruz. Küçük yaşta edinilen bilgiler kalıcıdır. Burada öğretmenimiz sağ olsun görsellerle destekliyor, akıllı tahtada konu işliyor. Yine akan trafikte çocuklara bu konuda eğitim veriliyor. Buradaki tek amacımız iyi bir sürücü ise iyi bir sürücü, yaya ise yayanın trafikte ki sorumluluklarının yerine getirmesi için kendilerine bilinç veriyoruz.”

“2019 yılında trafik kazalarında sayılar düşmüştür. Bunda tabii ki trafik eğitimin etkisi vardır.” diyen Korkmaz, alttan gelen genç nesil arttıkça trafikteki kural ve kaidelere uyma oranının artacağı, ölümlü ve maddi hasarlı trafik kazalarının azalacağını ifade etti.

“Kesinlikle trafik eğitimi okullarda olması gerekiyor”

Kesinlikle trafik eğitiminin okullarda olması gerektiğinin altını çizen sınıf öğretmeni Haydar Orucan, okulda verdikleri eğitimi, çocukların hayatında uygulamaya çalıştıklarını ve bu vesileyle kazalara karşı bilinçlendiklerini belirtti.

Orucan “Kesinlikle trafik eğitimi okullarda olması gerekiyor, bu çok önemlidir. Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarına baktığımız zaman ölüm ve yaralanma oranı çok yüksek olduğu için bu eğitimin kesinlikle okullarda olması gerektiğine inanıyorum. Trafik eğitimini ders kitaplarının yanında uygulamalı olarak veriyoruz. Görsellerden yararlanıyoruz. Çocuklar burada aldıkları eğitimi hayatlarında kesinlikle uyguladıklarına inanıyorum. Bir yaya kaldırımında nasıl gidilmesi gerektiğini çocuklar bunu görüyorlar, öğreniyorlar uygulamalı bir şekilde ve hayatlarında uyguluyorlar. Kesinlikle bu eğitimi alan bir çocuk, üst geçidi kullanıyor, alt geçidi kullanıyor, trafik işaretlerine uyuyor. Burada hangi çocuğa sorarsanız sorun, trafik kuralları ile ilgili bir bilgi sahibidirler.” diye konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.