Trafik sigortasında yeni düzenleme

Trafik sigortasında yeni düzenleme

Hazine Müsteşarlığı, 2015 Haziran ayında uygulamaya giren trafik sigortasının genel şartlarında yaptığı değişikliğe göre, sürücü kendi kusurundan dolayı kaza yapıp vefat ederse, sigorta şirketleri tazminat miktarlarını yasal mirasçılarından talep edebilec

Hazine Müsteşarlığı'nın ilgili değişikliği, "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar" başlıklı tebliğ ile Resmi Gazete'de yayımlandı.

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan özel bir sigorta acente yetkilisi İshak Çiftçi, önceden sigorta şirketlerinin keyfi bir şekilde rücu davası açmaya başladıklarını belirterek, yeni yasada mağdur sürücülerin korunacağını ve rahat bir nefes alacaklarını kaydetti.

 “Sigorta şirketleri kendilerini çift taraflı güvenceye aldı”

Sigorta şirketlerinin kendilerini çift taraflı güvenceye aldıklarını belirten Çiftçi, trafik sigortalarından dolayı birçok vatandaşın mağdur olduğunu belirtti.

Çiftçi, “1 Haziran 2015 yılında yapılan değişiklikle sigorta şirketlerine tam serbestlik yetkisi verildi. Bununla sınırlı kalmayarak, sürücünün kusurlu olduğu durumlarda ödedikleri tazminat tutarlarını araç sahibinden rücu etmeye başladılar. Sigorta şirketleri bu yasa ile kendilerini çift taraflı olarak güvenceye aldılar. Bu yasadan dolayı bir müşterimiz yaklaşık 9 bin TL’lik tazminat miktarı ödemek zorunda kaldı. Bu durumdan şikayet eden müşterilerimiz; ‘artık sigortayı boşuna yaptırıyoruz, madem sigorta karşılamıyor neden bu kadar para veriyoruz’ gibi tepkiler vermeye başladı. Yapılan bu uygulamanın çok haksız ve yerinde olmayan bir uygulama olduğunu gördük. Yüksek trafik sigortaları ödeyen müşteriler, bir de sürücünün kusurlu olduğu durumlarda sigorta şirketlerinin ödedikleri tazminat miktarının araç sahibinden rücu edilmesininin haksız bir uygulama olduğunu söylüyorlar.” dedi.

“Kusur sürücüdeyse sigorta tazminat ödemeyecek”
 

Yeni uygulama hakkında bilgi veren Çiftçi,  “Sürücünün kusurlu olduğu durumlarda değil de ağır kusurlu olması halinde ödedikleri tazminatları kazaya sebebiyet veren sürücüden rücu etme yoluna gittiler. Burada dikkatinizi iki noktaya çekmek isterim. Birincisi sigorta şirketleri eskiden araç sahibinden tazminat miktarını rücu ediyorlardı, fakat şimdi ise kazaya sebebiyet veren sürücüden rücu etmeye başlayacaklar. Bu noktada ikinci husus ise artık sürücünün kusurlu olduğu durumlarda değil de ağır kusurlu olduğu durumlarda sigorta şirketleri ödedikleri tazminat miktarlarını, kazaya sebebiyet veren sürücüden rücu etmeye başlayacaklar. Bu durumda kırmızı ışıkta geçmek ve yahut yetersiz ehliyet kullanımıyla ağır kusurlu sayılan hallerden bazıları bu uygulamaya örnektir.” diye konuştu.


Yeni yasa neler getiriyor?

Yeni yasanın yerinde bir yasa olduğunu ve mağdur halkın korunmasını sağlayacağını dile getiren Çiftçi, “Yeni yasa beraberinde şöyle bir uygulama da getirdi; sürücü kendi kusurundan dolayı kaza yapıp vefat ederse, mahkeme bu durumda tazminat hüküm etse bile, sigorta şirketleri ödedikleri bu tazminat miktarlarını yasal mirasçılarından talep edebilecek. Yapılan bu değişikliğin öncekine göre haklı ve yerinde bir değişiklik olduğunu düşünüyorum. Önceden sigorta şirketleri keyfi bir şekilde rücu davası açmaya başlıyorlardı. Fakat yapılan bu son değişiklikle beraber sürücünün kusurlu olduğu durumlarda değilde, artık ağır kusurlu olduğu durumlarda tazminat ödemelerinin rucü edilmesi yolu açıldı. Özetle bu yasa ile mağdur her zaman korunmuş olacaktır.” şeklinde ifade etti.

“Sürücüler rahat bir nefes aldı”

Çiftçi son olarak şu ifadeleri kullandı: “Sigorta şirketleri bu düzenleme gelmeden önce, kendilerini hem serbest tarife sistemi ile güvenceye aldı hem de kazada kusurlu olan sürücünün tazminat ödemesine hükmettiği için kendilerini çift yönden güvenceye almış oldular. Fakat yapılan son değişiklik ile artık araç sahipleri bir nebze de olsa rahatlamış oldu.” (Yılmaz Sönmez- İLKHA)



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler