TSK Peşmerge'nin havadan taşınmasını önerdi

TSK Peşmerge'nin havadan taşınmasını önerdi

Genelkurmay Başkanlığı, Peşmerge'nin Kobani'ye geçişi için "havadan indirilebilirler" önerisinde bulundu. Gerekçe olarak da güvenlik endişesi ve Habur skandalı hatırlatıldı

Türkiye'nin Kobani'ye geçecek 200 ağır silahlı Peşmergeye izin vermesinin ardından, peşmergenin çatışma bölgesine nasıl geçeceği de netleşmeye başladı. Peşmergenin karayoluyla Mürşitpınar'a, oradan da IŞİD ile YPG'nin çatıştığı Kobani'ye geçmesi bekleniyordu. Ancak Genelkurmay tarafından yapılan öneri ile peşmergenin Kobani'ye havayoluyla nakledilme seçeneği de ortaya çıktı.

Sabah'ın haberine göre Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili gerekli çalışmaları yaparken, Milli Savunma Bakanlığı da Genelkurmay'dan aldığı öneriler ile peşmerge için nasıl bir sevkıyat operasyonu düzenleneceği üzerinde çalışıyor.

Genelkurmay'ın konuyla ilgili havayolu seçeneğini gündeme getirdiği öğrenildi. Peşmergenin havadan Şanlıurfa'ya taşınması önerisinin iki önemli sebebi bulunuyor. Edinilen bilgiye göre, bölgedeki güvenlik durumunu ve askeri istihbarat raporlarını da dikkate alan TSK, 2009'da demokratik açılıma darbe vuran Habur olayındakine benzer bir provokasyon yaşanabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

Peşmerge için bir hava koridoru açılması ve oradan ulaşımın sağlanması düşünülürken "güvenlik" konusunun da bu tercihte etkili olduğu ifade ediliyor. Peşmergenin karayoluyla Kobani'ye götürülmesi yaklaşık 7 saatlik bir zaman dilimine tekabül ederken, peşmergeyi taşıyan konvoya herhangi bir saldırı ihtimali de güvelik riski doğuruyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.