TÜİK finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı

TÜİK finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları verilerine göre, aylık en yüksek reel getirinin Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi’nde gerçekleştiğini açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları verilerine göre, en yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 7.30, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 5,46 oranlarıyla BIST 100 Endeksi’nde gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 2,63, mevduat faizi yüzde 0,60 ve külçe altın yüzde 0,32 oranında reel getiri sağladı. Buna karşılık Amerikan Doları yüzde 2,55 ve Euro yüzde 2,37 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise DİBS yüzde 0,86 oranında reel getiri sağlarken, Amerikan Doları yüzde 4,22, Euro yüzde 4,06, külçe altın yüzde 1,41 ve mevduat faizi yüzde 1,13 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Külçe altın üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,20, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,62 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,10, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,61 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre Euro; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,36, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 11,77 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,71, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,38 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri Amerikan Doları’nda gerçekleşti

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde Amerikan Doları; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 22,73, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 20,63 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,77, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,43 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler