TÜİK’in gelir verileri, her şeyi ortaya koyuyor

TÜİK’in gelir verileri, her şeyi ortaya koyuyor

TÜİK’in 2015 verilerine göre, yıllık fert gelirinin en düşük olduğu illerin başında, doğudaki illerin geldiğine dikkat çeken HAKSİAD Başkanı Ramazan Azboy, bölgede yaşanan çatışmalı sürecin ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

TÜİK’in 2015 yılına ait gelir ve yaşam koşulları araştırması bölgesel sonuçlarına göre, yıllık fert gelirinin en düşük olduğu iller Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman gibi iller oldu. Verileri değerlendiren Hak Sanayici ve İşadamları Derneği (HAKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Azboy, bölgede yaşanan çatışmalı sürecin ekonomiyi daha da olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Bölgede yatırımlar yapılarak, istihdam alanları açılması için esnaf, iş adamı ve hükümet yetkililerini uyaran Hak Sanayici ve İşadamları Derneği (HAKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Azboy, aksi takdirde toplum içinde sosyal patlamaların olumsuz noktada etkilerinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

“TÜİK’in açıkladığı veriler, her şeyi ortaya koyuyor zaten”

Azboy, “Bölgedeki çatışmalı süreç nedeniyle çalışmalar yapılamadı, yapılanlar yarıda kaldı. Geriye de götürdü. Bu durum doğal olarak hayatı olumsuz etkiledi. İş dünyasında sermayenin erimesi noktasına geldi. TÜİK’in açıkladığı veriler, her şeyi ortaya koyuyor zaten. Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Hakkari, Şırnak ve Mardin gibi çatışmaların yoğunlukta görüldüğü yerlerde TUİK’in verilerinde açıkladığı gibi yıllık fert geliri en düşük konumda. ” dedi.

“Üretim olmadığından sermaye belli başlı kesimlerde toplanıyor”

Cumhuriyet sonrası döneminden bu yana özellikle de son süreçte yatırımcıların Güneydoğu bölgesinde zayıf olduğunu söyleyen Azboy, “Bölgemizde ferd geliri düşük olmakla beraber ferdlerin gelirlerinin en yüksek olduğu yer de yine bölgemiz. Çünkü, üretim olmadığından ya da çok zorlaştığından sermaye belli başlı kesimlerde toplanıyor. Çatışma döneminde geliri sınırlı olanın kendini kurtarma imkânı olmayabilir. Bu yüzden çatışma sürecinde orta sınıf büyük zarar gördü.  Gerek güvenlik, gerek de bölge kaynaklı olabilir. Bunların üzerine Suriye ve Irak’ta meydana gelen savaş da ticareti olumsuz etkilemiştir.” şeklinde konuştu.

“Geliri olmaya insan, her türlü olumsuz ve yasadışı yollara sürüklenebilir”

Azboy, “Devlet daima bir kar marjı düşülerek değil, sosyal devlet ilkesine dikkat ederek, gelir seviyesi düştüğü yerden daha aşağılara düşmeden önlemleri alınmalı. Zira geliri olmayan insan, her türlü olumsuz ve yasadışı yollara sürüklenebilir. Bu yüzden devlet alt geliri desteklemeli ve ona el uzatmalıdır. Yoksa sosyal patlamalar olumsuz sonuçlara neden olur.” ifadelerini kullandı.

“Hükümetin yapmak istediğini, sahada görmek istiyoruz”

Bölgenin ekonomik geleceği açısından ümitvar olduklarını ifade eden Azboy,  “Zaten burada olmamız, ümitvar olmamızdan kaynaklanıyor. Hükümet de bu konuda çalışmalar yapıyor. Ancak hükümetin yapmak istediğini, sahada görmek istiyoruz. Başbakan Yıldırım’ın Diyarbakır’a geldiğinde açıkladığı ekonomik paket gerçekten olumluydu. Ancak bir uygulamaya henüz şahit olmadık. Bu söylenenleri, anlatılanları olumlu karşılıyoruz ancak sahada pratik olarak görmek istiyor. Esnaflar, bilmeli ki bu bölge bizimdir. Bu bilinçle çalışmalı ve istihdamı arttırmalıyız. Gerekirse hükümete de baskı yapılmalıdır.” açıklamalarında bulundu.

İLKHA



Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.