Tunceli'de park gerilimi

Tunceli'de park gerilimi

Tunceli'de Munzur ve Pülümür çaylarının bitiştiği noktada sonradan yapılan park, DSİ'nin yaptığı baraj sahasının içinde kaldığı gerekçesiyle mahkeme kararıyla yıkılacak

Tunceli'de Munzur ve Pülümür çaylarının birleştiği noktada baraj sahası olarak belirlenen alanda kurulan ve ismine Gola Çetu verilen parkın yıkılması kararı çıktı. Yıkım kararı, DSİ'nin başvurusu üzerine Tunceyle Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından alındı. Mahkeme, parkın baraj sahası içinde bulunan bir noktaya yapılmasına öncülük eden belediyeye de ceza kesti. Karar Tunceli'de büyük tepkiyle karşılanırken; kararın Yargıtay aşamasında çıkacak sonucu merakla bekleniyor.

Tunceli'de Munzur ve Pülümür çaylarının birleştiği noktada yer alan 16 bin 500 metrekarelik Gola Çetu Parkı için, baraj gölü sahasında kaldığı gerekçesiyle mahkeme yıkım kararı verdi. Tunceli Belediyesi de 2 milyon 200 bin lira para cezasına çarptırıldı. Tunceli'deki Munzur Çayı üzerinde kurulan ve yapımına 1994 yılında başlanan Uzunçayır Baraj ve Hidroelektrik Santrali'nin tamamlanmasıyla 2010 yılında su tutulmaya başlandı. Bataklık halindeki Gola Çetu Parkı da barajın su tutma sahası içinde kaldığı ortaya çıktı. Tepkiler üzerine 2011 yılında Tunceli Valiliği'nin girişimiyle Tunceli Belediyesi bu alanın su tutma sahasının üstünde kalması için dolgu çalışması yaptı ve burayı park haline getirdi. Barajı yapan firmanın da desteğiyle aynı yılın sonunda park tamamlandı.

Su tutma işlemi tamamlanıp baraj elektrik üretmeye başlarken, DSİ geçen yıl parkın bulunduğu bölgenin baraj gölü sahası içinde kaldığı belirterek mahkemeye başvurdu. Asliye Hukuk Mahkemesi geçen 25 Şubat'ta parkın kaldırılmasına karar verdi, belediyeyi de para cezasına mahkum etti. Mahkemenin gerekçeli kararı geçen hafta belediyeye tebliğ edildi.

Tunceli Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin mahkemenin kararını eleştirirken, parkın yıkılmasına Tunceli halkının asla izin vermeyeceğini iddia etti.

Yıkım kararına karşı Yargıtay'da itirazda bulunduklarını belirten Başkan Şahin, kararın değişmemesi durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceklerini ifade etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.