Tüpçü esnafı geleceğe umutla bakamıyor

Tüpçü esnafı geleceğe umutla bakamıyor

Eskiden oldukça rağbet gören tüpçü esnafı, bölgede doğalgaz kullanımının yaygınlaşması nedeniyle geleceğe umutla bakamıyor.

Bölgede doğalgaz kullanımının yaygınlaşması, kaçak elektrik kullanımı ve kaçak tüp dolumu gibi nedenlerle eskisi gibi rağbet görmediklerini dile getiren tüpçü esnafı, zor günler yaşadıklarını ifade etti.

İşlerinde eskiye oranla oldukça düşüş yaşandığını belirten esnaf, geleceğe umutla bakamadıklarını söyledi.

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde 24 yıldır tüp satışı yapan Hacı Adil, eskiden günlük 50 tüp satarken, şimdilerde bu sayının 15’e düştüğünü belirtti.

“Bir şubemi kapattım artık geleceğe umutla bakamıyorum”

Doğalgaz kullanımının yaygınlaşması nedeniyle tüpçü esnafının bitme noktasına geldiğini ifade eden Adil, “Eskiden günde 50 tüp satardık ama şimdi bu sayı 15’e düşmüş. Yani yüzde 80 oranında düşüş var. Bu durumda işten çıkarmalar da oluyor. Şimdiye kadar bir şubemizi kapattık, 2 tane de işçi çıkardık. Bunların nedeni doğalgaz kullanımının yaygınlaşması, kaçak elektrik kullanımı, kaçak tüp dolumu ve güneş enerjisi sistemleridir. Artık geleceğe umutla bakamıyoruz. Bu durumda yapacak başka bir şey yok.” dedi.

“Bölgede sanayi sektörü gelişmiş olsaydı birçok insan bu işte çalışmazdı”

Kentte doğalgazın kurulduğu bölgelerde hemen hemen bütün tüpçü esnafının işyerlerini kapattığını dile getiren Salih Şen ise “Doğalgazın geldiği kısımlarda tüpçüler işyerlerini kapattılar. Ama çevre köylere, kazalara tüp götürüp satan esnaf, biraz satış yapabiliyor. Biz, 15 yıl önce 5-6 arkadaşla beraber tek bayide çalışıyorduk. İnsanlara tüp yetiştiremiyorduk. Ama şimdi öyle değil. Ben, tek başıma dükkânımda bulunuyorum. Diğer esnafın da en fazla 2 işçisi var. Artık giderlerimizi karşılayamıyoruz. Bölgemizde sanayi sektörü gelişmiş olsaydı, inanıyorum ki birçok insan bu işte çalışmazdı.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman-İLKHA)



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.