"Türkiye dünyada önemli yatırım merkezlerinden biri"

"Türkiye dünyada önemli yatırım merkezlerinden biri"

Washington’da üst düzey iş adamları ile yemekte bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Bölgemizde bir takım sorunların yaşandığı, bunların olumsuz yansımalarının ülkemizde de hissedildiği elbette bir gerçektir. Ancak bunlar Türk

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) tarafından düzenlenen ve ABD’nin önde gelen şirketlerinin yönetici ve sahiplerinin katılımıyla gerçekleşen yemekte Cumhurbaşkanı Erdoğan katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.

İki ülkenin, çok geniş bir coğrafyada, terörle mücadeleden enerji arz güvenliğine ve küresel ekonomik gelişmelere kadar geniş bir iş birliği alanına sahip olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin dünyanın en güçlü ekonomisi, Türkiye’nin ise dünyanın en büyük 17’nci, Avrupa’nın en büyük 6’ncı ekonomisi olduğunu hatırlattı ve şunları söyledi:

“2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olma hedefimiz var. Amerika ile ilişkilerimizin ekonomik boyutunu,siyasi düzeyiyle uyumlu hale getirmek istiyoruz. Türkiye ve Amerika arasındaki ekonomik ve ticari potansiyelin tam manasıyla hayata geçirildiğini söylemek mümkün değildir. Bu eksiği gidermek için, bugün bu salonda buluşan Amerika’nın önde gelen şirketlerinin değerli temsilcileriyle az önce birebir görüşmeler yaptım. Ardından 20 şirket temsilcileriyle bir görüşmemiz oldu. Şimdi de sizlerle bir arada bu görüşmeyi gerçekleştiriyoruz. Sizlerden ve yine bu salonda bulunan Türk girişimcilerimizden büyük beklentilerimiz var. G-20 üyesi iki büyük ülke arasındaki ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerini layık olduğu düzeye çıkarmak, sizlerin çabalarıyla mümkün olacaktır.”

"Türkiye, dünyada önemli yatırım merkezlerinden biri"

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ticaret hacminin 150 milyar dolarken, bu rakamın Amerika ile 20 milyar doların altında kalmasının kendilerini tatmin etmediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımlar açısından Amerikan şirketlerinin Türkiye’ye artan ilgisine rağmen, mevcut durumun yeterli olmadığını belirtti ve “ABD ve Türk şirketlerinin daha iyisini ve daha fazlasını yapabileceğini biliyor ve bunu bekliyoruz.” dedi.

 

Ekonomik alanda sergilediği üstün performans ve istikrarlı yapısıyla Türkiye’nin, yakın çevresinde ve dünyada önemli yatırım merkezlerinden biri olduğuna işaret eden ve ABD’li iş adamlarını Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmaya davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, yatırımcıların aradığı özelliklere fazlasıyla sahip, güçlü ve istikrarlı bir ülke olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi: “Karşılıklı ticaretin geliştirilmesinde, özellikle yatırımcılarda çeşitli önyargıların bir engel olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Türk yatırımcısı, Amerika’yla olan fiziki uzaklık, rekabetçi ortam, mevzuat farklılıkları, iş yapma şeklindeki farklılıklar gibi sebeplerle buradaki pazara temkinli yaklaşıyor. Oysa Türk yatırımcıların bu ülkedeönemli başarı hikâyeleri vardır. Dünyanın en önemli piyasasındaki ekonomik dinamiklerden uzak kalarak, küresel anlamda markalaşmak ve rekabet gücü edinmek mümkün değildir. Bunun için küresel şirketler ve yatırımcıları sürekli Amerikan pazarından pay almaya çalışıyor. Türk yatırımcısının da aynı yolu takip etmesi gerekiyor. Dünyanın en büyük ekonomisini sadece finansal verilerle izlemek ve bu pazardaki rekabetten kaçınmak, büyük hedefleri olan ülke için kabul edilemez bir durumdur. Yatırımcılarımıza diyorum ki; büyük düşünün, orta ve uzun vadeli planlarınızı sağlam yapın, yerel firmalarla ortaklıklar kurun ve ticari ağlarınızı okyanusun bir diğer tarafına doğru genişletin. Bu yönde atacağınız adımlarda, hiç şüpheniz olmasın ki, Türkiye devlet olarak arkanızda olacaktır.”

"Hızlı büyüyen öncelikli pazar"

Türk ve Amerikan yatırımcılarının daha fazla bir araya gelerek, projeler geliştirmeleri ve birlikte iş yapma kültürünü edinmeleri gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, ‘hızlı büyüyen öncelikli pazar’ olarak tanımlanan bir ülke olduğuna dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Esasen,gerek dostum Barack’a, gerek Ticaret Bakanı Pritzker’a Türkiye’deki fırsatları her vesileyle anlattım. Hükümetimiz de bu konuda çok ciddi gayret gösteriyor. Ancak Amerikalı yatırımcıların Türkiye’ye bakışlarında biraz ürkek davrandıklarını görüyorum. Sizlerden, Türkiye’nin sunduğu avantajları, öncelikle kendi ekonomik menfaatleriniz açısından doğru şekilde değerlendirmenizi bekliyoruz. Bugüne kadar ülkemize yatırım yapıp da pişman olan, hukuka aykırı uygulamalara maruz kalan, kazandığı parayı istediği gibi tasarruf etmekte zorlanan hiçbir iş adamı yoktur. Parası Türkiye’de kalan yoktur. Ama dünyanın değişik yerlerinde parasını hala yatırım yaptığı ülkeden çok iş adamları biliyorum. Bölgemizde bir takım sorunların yaşandığı, bunların olumsuz yansımalarının ülkemizde de hissedildiği elbette bir gerçektir. Ancak bunlar Türkiye’nin hedefleri doğrultusundaki yürüyüşünü ve kararlılığını hiçbir şekilde engelleyemez. Terörün demokrasimize, kamu düzenimize ve ekonomik gelişmemize zarar vermesine asla izin vermeyeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de her alanda reform programlarının devam ettiğine vurgu yaparak, amaçlarının beraber iş yapmak, beraber kazanmak, bununla birlikte istihdam oluşturmak ve refahın gelişimine katkı sağlamak olduğunu dile getirdi ve “Gelişen ve önemli fırsatlar sunan bir pazara zamanında girmek, orta ve uzun vadede büyük kazançlar getirir. Şimdi Türkiye’de ve Türkiye’ye yatırım zamanıdır” şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin potansiyelini keşfetmenizi bekliyorum"

Konuşmasının son bölümünde, ABD ve Avrupa Birliği arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşmasıile ilgili görüşlerini iş adamlarıyla paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ilgili anlaşmanın, sadece ekonomik büyümeyi ve canlandırmayı içermediğini; aynı zamanda ABD ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin her alanda derinleştirilmesi için bir vesile olarak görüldüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Ticaretin kurallarını, üretim ve ürün standartlarını yeniden belirleyecek olan bu süreç, bir ticaret anlaşmasının çok ötesinde küresel anlamlar taşımaktadır. Ülkemizin bu anlaşmanın dışında bırakılmasını istemiyoruz. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında var olan Gümrük Birliği nedeniyle, bu anlaşmanın ülkemiz ekonomisi üzerinde ciddi sonuçları ortaya çıkacaktır. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle, ABD menşeli ürünler, Avrupa Birliği piyasası üzerinden ülkemize serbest girebilecektir. Buna karşılık Türk menşeli ürünler aynı ayrıcalıktan yararlanamayacaktır. Ülkemizin böyle bir haksızlığa uğramasını önlemek için, Avrupa Birliği’yle paralel şekilde, ABD ile bir serbest ticaret anlaşması akdetmek veya bu anlaşmaya katılmak arzusundayız. Hangi formül benimsenirse benimsensin, bu çerçevede gerekli taahhütleri üstlenmeye hazırız. Nitekim, geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğimizi güncelleme çalışmalarını başlattık. Türk ve ABD iş dünyasından, anlaşmaya taraf olmamıza veya ülkemizin ABD ile bir serbest ticaret anlaşması imzalamasına kuvvetli destek verilmesini bekliyoruz. Bu durum, her iki tarafa da sayısız fayda sağlayacaktır. İstihdam artışı ve teknoloji transferini kolaylaştıracaktır. Bu yaklaşımın, yönetime, kongre üyelerine, iş çevrelerine, siyasetçilere, karar mekanizmalarına doğru şekilde izah edilmesinde sizlerin de katkısı çok büyük önem arz etmektedir. Ortak geleceğimizi birlikte inşa etme çağrımıza hepinizin olumlu cevap vereceğine inanıyorum.”

Konuşmasının bitiminde, Türkiye’nin tanıtım çalışmalarında son dönemde kullanılan “Türkiye-Potansiyeli Keşfet” sloganına atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini, “Sizlerin de, hem Türkiye’nin, hem ABD-Türkiye ekonomik ve ticari ilişkilerinin potansiyelini keşfetmenizi temenni ediyorum.” diyerek tamamladı. (İLKHA)





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler