Türkiye genelinde Kadir Gecesi ihya edildi foto

Türkiye genelinde Kadir Gecesi ihya edildi foto

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni ihya etmek için Müslümanlar Türkiye genelinde camilere akın ederek, gece boyunca Kur’an okudu, İslam ümmetinin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulması için dua etti.

Ramazan ayının 27'nci gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilen İslam âleminde Türkiye genelinde Müslümanlar camilere giderek, İslam ümmeti için dua ederek geceyi ihya ettiler.  

Diyarbakır

Diyarbakır halkı, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni ihya etmek amacıyla merkez ve ilçelerdeki camilere akın etti. Cami cemaatinin dışarıya taşması ve 7’den 70’e yüzlerce kişinin namazda saf tutması güzel görüntülerin oluşmasına sebep oldu.

Cami girişinde vatandaşlara Ramazan şerbeti ve tatlı ikramında bulunuldu. Namaz sonrası mevlithanlar tarafından Kur’an-ı Kerim ve mevlid-i şerif okundu.

Daha sonra Sakal-ı Şerif katılımcıların ziyaretine açıldı. Halk, Sakal-ı Şerif’i görebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Kadir Gecesi gibi mübarek bir geceyi ihya etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Diyarbakırlılar, bu gecenin İslam ümmetinin birleşmesine vesile olması için dua ettiler.

Mardin  

Mardin ve ilçelerinde Kadir Gecesi için camilere akın eden halk, gece boyunca ibadet ederek Kur’an okudu. Kadir Gecesi, operasyonlar bittiği ancak sokağa çıkma yasağının devam ettiği Nusaybin’de de ihya edildi.

Genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle Kadir Gecesi'ni ihya etmek için Kızıltepe Yeni Cami’ye akın eden Müslümanlar, İslam Ümmetinin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulmak için dua ettiler.

Her yaştan insanın yoğun ilgi gösterdiği Kadir Gecesi programlarında Kur’an-ı Kerim okundu, Arapça-Kürtçe mevlit ve ilahiler seslendirildi. Bol bol duanın edildiği programlarda tesbihat namazı kılındı. Programda çeşitli ikramlar dağıtıldığı görülürken gecenin ihyasının sabaha kadar süreceği açıklandı.

Şanlıurfa

Kadir Gecesi'nin ihya edildiği adreslerden biride Şanlıurfa ve ilçeleri oldu. Peygamberler şehri Şanlıurfa'da Müslümanlar geceyi ihya etmek için camilere akın etti. Cami içerisinde yer bulamayan Müslümanlar cami avlusunda ve parklarda saf tuttu.

Hz. İbrahim’in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak bilinen Balıklıgöl Dergâh Camii (Mevlid-i Halil) ise il dışından da gelen ziyaretçilerle doldu taştı. Balıklıgöl yerleşkesinde bulunan parklar yerli ve yabancı ziyaretçilerle dolarken birçok ailenin parklarda iftarını açtığı görüldü.

Merkezde bulunan camilerden Eyüp Peygamber ile Mevlidi Halil Camilerine akın eden Şanlıurfalılar içeride yer bulamayınca cami avlusunda, parklarda ve cami damında namaz kıldı.

Şanlıurfa İl Müftülüğü ise geceyi ihya etmek amacıyla Mevlidi Halil (Dergâh) camiinde mevlit programı düzenledi. Programda binlerce kişi zulüm altında olan İslam ümmeti için dua etti.

Kadınlarında yoğun ilgi gösterdiği gecede namazlar kılındı, dualar edildi.

Batman

Batman merkez Şevket Başak Camisi'nde saat 20.45'te Kadir Gecesinde programı akşam namazının ardınsa Batman Valisi Ahmet Deniz, Batman İl Müftüsü Turgut Erhan, müftlük çalışanları ve halkın katılımıyla gerçekleştirildi.

Batman İl Müftülüğü mevlithanları tarafından okunan Kur’an-ı Kerim’in ardından Kürtçe-Türkçe-Arapça mevlit, kasideler ve ilahiler okundu. Ardından Batman İl Müftüsü Turgut Erhan Kadir Gecesinin ihyası ile ilgili bir sohbet yaptı.

Daha sonra cemaat imam eşliğinde Salatül Tesabih (tesbih) Namazını kıldı. Program dağıtılan ikramlarla devam ederken gecenin ihyasının sabaha kadar süreceği öğrenildi.

Kâhta

Ramazan ayının 27'nci gecesine denk geldiği tahmin edilen Kadir Gecesi, Adıyaman'ın Kâhta ilçesinde faaliyet yürüten Çağrı-Der üye ve gönüllüleriyle, dernek binasında geceyi ihya ettiler.

Kâhta’da yaptığı hayırlı hizmetleri ve çok sayıda organize ettiği etkinlik ve programlarla tanınan Kâhta Çağrı Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Çağrı-Der), bin aydan hayırlı Kadir Gecesi münasebetiyle dernek binasında bir program düzenleyerek geceyi ibadetle geçirdiler.

Tarsus

Kadir Gecesi'ni ihya etmek isteyen Mersinliler camilere akın etti. Teravih namazlarının kılındığı camilerde hep birlikte dualar edildi. Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının son Cuma gününe denk gelmesi nedeniyle Tarsuslular, ibadetlerini yerine getirmek için camileri doldurdu. Kılınan teravih namazların ardından dualar edilip, mevlitler okundu.

Camilerde yatsı namazı öncesi gecenin anlama ve önemine yaptığı konuşma esansında bazı vatandaşların duygulu anlar yaşandığı gözlemlendi. Okunan ezanın ardından kılınan yatsı ve teravih namazının ardından İslam âlemi için birlik ve beraberliği için dua edildi.

Bazı camilerde program sona ererken birçok camide de sabah namazına kadar devam edileceği belirtildi.

Midyat

Mardin'in Midyat ilçesinde Midyat’ın Hacı Kasım Altunkaya Camisi'nde düzenlenen Kadir Gecesi programına halk yoğun ilgi gösterdi.

Düzenlenen program kılınan yatsı namazı ve teravihin ardından Kur'an-ı Kerim okundu ve islam ümmeti için dua yapıldı.

Kadir Gecesi'ni ihya etmek için camiye gelen Meryem adlı kız çocuğu, bu gecenin bin aydan hayırlı olduğunu söyleyerek, dua etmek için geldiğini ifade etti. Kadir Gecesi'yle ilgili duygularını paylaşan Halil İbrahim Yelşilmen de bu gecen bin aydan hayırlı olduğu için Müslümanların camilere geldiğini ve af dileyip, ibadet ettiklerini söyledi.

Birecik

Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gece olan Kadir Gecesi'ni ihya eden Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki Müslümanlarda bu gecenin bereket ve feyzinden yararlanmak için camilere akın ederek, ibadetlerini eda ettiler.

İlçede birçok camide düzenlenen programa akın eden Birecikliler, camilere sığmadığı için cami havlusunda saf tuttular. Abdulkadir Erdil Camisi'nde cüz okunarak ile kılınan teravih namazına Bireciklilerin yoğun katılımı gözlenirken namaza gelen cemaatin beraberinde getirdiği seccadeler dikkat çekti.

Programda binlerce kişi zulüm altında olan İslam ümmeti için dua etti. Kadınlarında yoğun ilgi gösterdiği gecede tesbihat namazları kılındı, dualar edildi.

Silvan

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde Selahaddin Eyyubi Camisi'nde müftülük tarafından organize edilen Kadir Gecesi programında Kur'an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif'in okundu ilahiler seslendirildi.  Programda cemaate vaazda bulunan ilçe müftüsü Hüseyin Özdemir gecenin ehemmiyetti hakkında sohbet yaptı.  

Kur'an-ı Kerim'in aydınlatıcı olduğunu ifade eden Özdemir, "Allah bu Kadir Gecesi'nde dünyamızı, insanlığın zihnini, aklını, kalbini aydınlatabilecek, yeryüzünde ki zulmü adaletsizliği bertaraf edebilecek bir nur ve ışık olan Kur'an'ı Hz Muhammed'in kalbine indirmeye başladı. Kapkaranlık bir dünya ve arayış içerisinde olan bir peygamber bu Kur'an'ı eline aldı. Önce Mekke'nin sokaklarını aydınlattı. Bu Kur'an insanlığın dünyasını nasıl aydınlattıysa bu Kur'an'a bağlandığımız, yöneldiğimiz ve kalbimizi ve aklımızı ona açtığımız zaman o Kur'an geçmişte ki insanlığı aydınlattığı gibi bizimde dünyamızı, aklımızı aydınlatacak, içinde bulunduğumuz buhranlardan sıkıntılardan bizi muhakkak çıkaracaktır." Dedi

Program yapılan ikramla sona erdi.

Bingöl 

Bingöl merkez Yenimahalle Camisinde Kadir Gecesini ihya etmek için bir araya gelen Müslüman gençler sahur programıyla kardeşliklerini pekiştirdiler.

Kur’an-ı Kerim okunması ile başlayan geleneksel Kadir Gecesi buluşmasında,  cemaatle gece namazı kılındı. Namazın ardından gençler, cami içinde bireysel ibadetlerini ve dualarını yaptılar.

Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği program, Cami içinde hazırlanan sahur yemeğinin yenilmesi ve sabah namazının kılınmasıyla sona erdi. (İLKHA) 








































































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler