Türkiye gıda fiyatlarında Avrupa’nın en ucuz 15'inci ülkesi

Türkiye gıda fiyatlarında Avrupa’nın en ucuz 15'inci ülkesi

TÜİK'in 2015 yılı Satınalma Gücü Paritesi sonuçlarına göre Türkiye gıda fiyatlarında Avrupa’nın en ucuz 15'inci ülkesi oldu.

Türkiye, 2015 yılı Satınalma Gücü Paritesi sonuçlarına göre gıda ve alkolsüz içeceklerde Avrupa'nın en ucuz 15'inci ülkesi oldu.

Karşılaştırmalarda, 28 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, İsviçre, İzlanda, Norveç, Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Bosna-Hersek kapsandı. Türkiye için 90 olan fiyat düzeyi endeksi, gıda ve alkolsüz içeceklerin AB ortalamasından yüzde 10 daha ucuz olduğunu ve Avrupa'da 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 90 Euro ile satın alınabileceğini gösterdi. Gıda fiyatlarında Avrupa’nın en pahalı ülkesi İsviçre ile en ucuz ülkesi Makedonya arasında yaklaşık 3 kat fark bulunmaktadır.

Tütün ürünlerinde 48 olan fiyat düzeyi endeksi ile AB ortalamasından yüzde 52 daha ucuz olan Türkiye, Avrupa’nın en ucuz 6. ülkesi konumunda yer aldı. Tütün ürünlerinde en ucuz ülke 25 endeks değeri ile Makedonya, en pahalı ülke ise 220 endeks değeri ile Norveç olup, ülkeler arası en yüksek fiyat farklılığı bu grupta oldu.

Türkiye ekmek ve tahıllarda en ucuz 7'nci ülke

Ekmek ve tahıllar grubunda yer alan ürünler, Türkiye’de AB ortalamasından yüzde 29 daha ucuza alınabilmektedir. Bu grupta en pahalı ülke 162 fiyat düzeyi endeksi ile İsviçre, en ucuz ülke ise 53 endeks değeri ile Romanya oldu. Et, Türkiye’de 78 endeks değeri ile AB ortalamasından yüzde 22 daha ucuz. Bu grupta ise en pahalı ülke 254 endeks değeri ile İsviçre, en ucuz ülke ise 52 endeks değeri ile Arnavutluk oldu.

Süt, peynir ve yumurtada ise en pahalı ülke 175 fiyat düzeyi endeksi ile Norveç, en ucuz ülke ise 65 fiyat düzeyi endeksi ile Polonya oldu. Bu grupta Türkiye, 122 endeks değeri ile AB ortalamasının üstünde yer alıp en pahalı 8. ülke oldu. Ülkeler arası en az fiyat farklılaşması bu grupta gözlendi. (İLKHA)



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.