Türkiye ve Rusya arasında kanatlı hayvan ithalat ve ihracatı yapılacak

Türkiye ve Rusya arasında kanatlı hayvan ithalat ve ihracatı yapılacak

15 Türkiye şirketine domates ithalatı için izin veren Rusya'nın, Türkiye ile kanatlı hayvan ticaretine de başlaması bekleniyor.

Beyaz Et Sanayicileri Birliği’nin verilerine göre, Türkiye piliç eti üretiminde dünyada sekizinci sırada. Rusya ise üretimde beşinci sırada yer alıyor. Aynı verilere göre, Türkiye Rusya'ya 2014'te 20 bin, 2015'te 22 bin ton kanatlı hayvan eti satarken, 2016’da satış olmadı.

Rusya’nın, 2012'de 2,8 milyon tonluk üretimi 2016'da 3,8 milyon tona çıkarken, Türkiye'nin ise üretimi aynı dönemde 1,7 milyondan 1,9 milyon tona geldi. Moskova üretimini yüzde 35 arttırırken, Ankara yüzde 10’da kaldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara ziyaretinde askeri ve siyasi iş birliğinin yanı sıra ticari ilişkilerin de konuşulduğu öğrenildi. Alınan bilgilere göre, iki ülke arasında yakında tavuk, hindi ve ördek gibi kanatlı hayvanların ithalat ve ihracatı başlayacak.

Rusya ve Türkiye arasındaki görüşmeler neticesinde kırmızı et ithalatında da önümüzdeki dönemde birtakım gelişmeler yaşanması bekleniyor.

Uçak krizi sonrası en çok gündeme gelen konulardan birisi olan domates ihracatında ise Türkiye’nin talepleri kısmen kabul gördü. Rusya, domates ihracatında izin verdiği şirket sayısını 15’e çıkarmayı kabul ederken, kota sınırlamasını değiştirmedi. Daha önce yasaklanan kabak, marul, balkabağı, atom marulu, biber gibi ürünlerde ithalat yasağı kısmen kalktı. Ruslar, kendi seçecekleri dokuz firmanın bu ürünleri ithalatına onay verdi. Bu firmalar 1 Mayıs’tan itibaren, Rusya’ya ihracat yapabilecek.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.