"Türkiye yeni bir göç ile karşı karşıya"

"Türkiye yeni bir göç ile karşı karşıya"

Suriye’nin Halep şehrindeki çatışmalardan kaçarak Kilis Öncüpınar sınır kapısına dayanan Suriyelilerin uzun bekleyişleri ile ilgili bilgi veren İHH yetkilileri, şuan sınırda 40 bin kişinin beklediğini belirttii.

Rusya ve Esed rejiminin saldırılarından dolayı Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 40 bin kişinin Öncüpınar Sınır Kapısı’nda çaresiz bir şekilde beklediğini söyleyen Kilis Suriye Çalışmaları Koordinasyon Merkezi Basın Sorumlusu Zafer Ersoy, Türkiye’nin yeni bir göç dalgası ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Rusya ve Esed rejiminin saldırılarından kaçarak Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı karşısında bulunan Babul Selam Sınır Kapısında günlerdir kapıların açılmasını bekleyen Suriyelilerin çaresiz bekleyişleri sürüyor.

Günlerdir Suriye sınırında bekleyen Suriyelilerin durumu ile ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) bilgi veren. Ersoy, “Bizler İHH olarak 2012 yılından bu yana buradayız. Geçen Perşembe gününden bu yana Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 40 bin kişi Öncüpınar sınır kapısı tarafından geldiler. Haliyle günlerdir sınırda bekleyen Suriyelilerin barınma ve gıda gibi ihtiyaçları oldu. Bizlerd e bu insanların ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun bir tempo ile çalışıyoruz.”dedi.

Suriye’den gelen sığınmacıların genelde Halep’in kuzey kısmı ile doğusundan geldiklerini belirten Ersoy, Suriyelilerin can havliyle sınıra gelebilmek için kilometrece yol yürüdüğünü söyledi.

“35 kilometrelik yolu yürüyerek ailemle geldim”

Suriye’den gelerek sınırda bekleyen ailelerden sadece birinin acı dramı ile ilgili de bilgi veren Ersoy, şu ifadeleri kullandı:

“Benim şahit olduğum olaylardan birisi  şöyle oldu. Bir Suriyeli ‘Ben vallahi 35 kilometrelik yolu yürüyerek ailemle geldim. Türkiye’ye güvendim. Ondan dolayı Öncüpınar sınır kapısına geldim.’ dedi. Bu aile kendisi ile birlikte 400 ailenin de geldiğini söyledi.”  

Ersoy, “Bunun gibi nice Suriyeli, kimisi arabası ile, kimisi yürüyerek, kimisi de bir şekilde imkanlar dahilinde bu kapıya geldiklerini söyledi. Bütün bu Suriyelilerin ortak noktaları ‘Türkiye bize bakar, bizi yalnız bırakmaz’ bundan dolayı bu sınıra yoğunlaştıklarını dile getiriyorlar.” ifadelerini kullandı.

Çatışmalı bölgelerden kaçan binlerce Suriyelinin Türkiye sınırına göç ettiğini de dile getiren Ersoy, “Şu an Suriyelilerin yoğun bir şekilde buraya gelmelerinin nedeni Rusya ve Esed rejiminin saldırılarından kaçtıklarını söyleyebiliriz. Bundan dolayı yeni bir göç dalgasının beklendiğini ön görüyoruz. Bizler bu göçe hazırlıklı olmak için hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız. Şu an Öncüpınar sınır kapısında bekleyen ve gelecek olan Suriyeliler için çadırlar kurduk.” bilgisini verdi.

Suriyelilerin Türkiye’ye alınıp alınmayacağı ile ilgili ellerinde net olarak bir bilginin olmadığını söyleyen Ersoy, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

“Şu ana kadar Suriye sınırında bekleyen Suriyelilerin durumu ile ilgili yetkililerin açıklamaları şu yönde oldu: Şu an Suriye içerisinde yardımlarını sürdürdüklerini ve Suriyelilerin Türkiye’ye geçmeleri için her hangi bir neden yok. Şu ana kadar aldığımız bilgiler bu şekildedir.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler