Türkiye’de bayram namazı coşkusu

Türkiye’de bayram namazı coşkusu

Yurdun dört bir tarafında vatandaşlar, Ramazan Bayramı namazı için camileri doldurdu.

Allah’ın Müslümanlara bir ikramı olan bayram, yurdun dört bir tarafında büyük bir coşkuya sahne oluyor. On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif sona erdi. 29 gün oruç tutan Müslümanlar, bayram namazıyla beraber bayram sevincini yaşamaya başladı.

Sabah erken saatlerden itibaren çocuklarını da yanlarına alan vatandaşlar, yan yana saf tutarak ellerini açıp hep birlikte dua etti. Kılınan bayram namazının ardından okunan tekbir, hutbe ve duaların ardından vatandaşlar birbirleriyle bayramlaştı.

Mardin'de de bayram sevinci vardı

Mardin merkez ve ilçelerinde sabahın erken saatlerinde bayram namazı için küçük-büyük herkes camilere akın etti. Mardin merkez Artuklu ilçesindeki Ulu Camii, Fuat Yağcı Camii, Kuba Camii, Şakir Nuhoğlu Camii, Kızıltepe Yeni Camii, Nusaybin Zeynel Abidin Camii, Midyat Hacı Kasım Altunkaya Cami gibi büyük camiler, sabahın erken saatlerinden itibaren dolup taştı.

Sabah namazıyla birlikte cami hoparlörlerinden yükselen teşrik tekbiri (Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâh vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi`l-hamd) manevi atmosferi doruğa çıkardı.

“Bayram sabahına kavuşmanın sevincini taşıyoruz”

Kılınan bayram namazı sonrası hutbe verildi. Verilen hutbede küskünlük ve kırgınlıkların giderilmesi için bu günlerin birer fırsat olduğuna dikkat çekildi. Dargın ve küs olanları bayram gününde barışması gerektiğine değinilirken, hastaların ziyaret edilmesi söylendi.

Bayram namazını kıldıran Merkez Camii İmamı Mehmet Salih Çalka, camii cemaatinin bayramını kutladıktan sonra şunları söyledi:

“Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden selamet olan Ramazan-ı şerifi bir defa daha yaşamanın şükrünü eda ediyoruz. Bu mübarek ayın nihayete ermesiyle hüzünleniyor ama aynı zamanda vefa ve kardeşlik duygularının dalga dalga yayıldığı bayram sabahına kavuşmanın sevincini taşıyoruz. Bizi bayrama ulaştıran Rabbimize sonsuz hamd olsun. Bayramları neşe, sevinç ve Allah’ı zikretme günleri olarak niteleyen Sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafa’ya salât ve selam olsun. Bayramımız mübarek olsun. Aziz Müminler! Ramazan ayının gündüzünde gecesinde, orucunda teravihinde Rabbimizin rızasını aramaya gayret ettik. İbadetlerimizi ve iyiliklerimizi çoğaltmaya, sabrımızı ve tövbemizi artırmaya, Kur’an’la beslenip takva elbisesi kuşanmaya çalıştık. Mukabelelerle Peygamberimizin sünnetini ihya ederken, iftar sofralarında lokmamızı sevdiklerimizle ve ihtiyaç sahipleriyle paylaştık. Zekât ve sadakalarımızın bizi mal tutkusundan, dünya hırsından arındırmasını niyaz ettik. Tekbir ve salavatların yükseldiği camilerimizde ümmet olmanın coşkusunu yürekten hissederken, itikâfla kulluk bilincimizi tazeledik. Geçen yıllarımızın muhasebesini yaptık. Hata ve günahlarımızdan tövbe ettik, Rahman’ın affına sığındık. İşte böylesine feyizli ve bereketli bir ayın sonunda bayram sabahına ulaştık elhamdülillah! Kıymetli Müslümanlar! Bayram günleri, Ramazanı eda eden kullarına Rabbimizin bir ikramıdır. Bugün birbirimize yaklaşma, gönlümüzün ve hanemizin kapılarını açma, mutluluğumuzu paylaşma vaktidir. Bugün bayrama kavuşan bir mümin olmanın umudunu, şükrünü ve sevincini gittiğimiz her yere taşıma zamanıdır. Öyleyse hürmete ve ikrama en çok layık olan anne-babamızla, acı-tatlı günlerimizin ortağı, can yoldaşımız eşimizle, evlerimizin tazecik neşesi ve ümidi olan çocuklarımızla birlikte bu sevinci yaşayalım. Aile büyüklerimizi, akrabalarımızı, komşularımızı, arkadaş ve dostlarımızı ziyaret edelim. Hatırı sorulmamış hiçbir hasta, gönlü alınmamış hiçbir yaşlı bırakmayalım. Yetimlerin, gariplerin ve kimsesizlerin tebessümleriyle bayramımıza bir kat daha anlam katalım. Bu bayram sabahında omuz omuza aynı kıbleye yöneldiğimiz kardeşlerimizle aramızdaki küskünlüklere, dargınlıklara son verelim.”

İlk bayramlaşma camilerde gerçekleşti

Hutbeden sonra cami cemaati salâvatlar eşliğinde müsafahada bulunarak birbirleriyle bayramlaştı. Camilerdeki bayram kutlamasının ardından bu kez mezarlıkların yolu tutuldu. Kaybettikleri yakınlarını kabristanda ziyaret edenlerin, mezar başlarında uzun süre dua ettikleri ve Yasin-i Şerif okudukları görüldü.

“Bayramın İslam âlemine hayırlar getirmesini temenni ediyorum”

Müslümanların Ramazan Bayramı’nı kutlayan vatandaşlardan Halit Solhan, “Mübarek Ramazan ayının sonundaki bu güzel bayramın bütün İslam âlemine hayır ve barış getirmesini temenni ediyorum.  Yeni ramazanlara, yeni bayramlara ulaştırmasını Allah’tan niyaz ediyorum. Buradan eş-dost ve akrabalarımızın bayramına gideceğiz inşallah. Müslümanların Ramazan Bayramı’nı en içten dileklerimle tekrar kutlar, barış ve huzura vesile olmasını cenabı Hak’tan niyaz ediyorum.” dedi.

Akraba, komşu, eş, dost ziyaretleri

Mezarlık ziyaretinin ardından akraba ziyaretlerine geçildi. Ev ev akraba ve komşularını gezen Müslümanlar, birbirleriyle kucaklaşarak bayramlarını tebrik ettiler. Bu arada çocuklar da ev ev gezerek “Bayramınız kutlu olsun” diyerek şeker topluyorlar.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.