Türkiye'de yoksulların profili belirlendi

Türkiye'de yoksulların profili belirlendi

Türkiye'de yoksulların yüzde 52,9'u kırsal yerlerde, yüzde 47,1'i ise kentsel yerlerde yaşamadığı tespit edildi.

HABER MRK – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yoksulların yüzde 52,9’u kırsal yerlerde, yüzde 47,1’i ise kentsel yerlerde yaşamadığı tespit edildi.

 

Yoksulların temel gelir kaynağını maaş ve ücret geliri oluşturdu
Yoksul hanelerin yüzde 31,5’inin temel gelir kaynağı maaş ve ücret, yüzde 21,9’u yevmiye, yüzde 20’si ise müteşebbis gelirlerinden oluştu. Bununla beraber temel geçim kaynağını sosyal transferlerden sağlayan yoksul hanelerin oranı yüzde 18, haneler arası transfer gelirinden sağlayanların oranı yüzde 6,7 ve menkul kıymet, gayrimenkul vb. gelirlerden sağlayanların oranı ise yüzde 1,9 oldu.

 

Yoksulluk daha çok kalabalık hanelerde gözlendi
Türkiye’de ortalama hanehalkı büyüklüğü 3,6 iken, yoksul hanelerin ortalama hanehalkı büyüklüğü 4,9 olarak hesaplandı. Yoksul olmayan hanelerin ortalama hanehalkı büyüklüğü ise 3,4 olarak kaydedildi.

 

Yoksul haneler içinde 3 yetişkinli çocuklu hanelerin oranı yüzde 48,9, yoksul hanelerin yüzde 32,2’si 3 ya da daha fazla çocuklu haneler oldu.

 

Yoksul hanelerin yüzde 40,2’si 2’den fazla yetişkinin yaşadığı çocuklu hanelerden oluştu.

 

Yoksul hanelerin hanehalkı reisi genellikle ilkokul mezunu
Yoksul hanelerde, hanehalkı reislerininyüzde 52,8’i ilkokul mezunlarından, yüzde 2,2’si ilköğretim mezunlarından, yüzde 28,9’u ise bir okul bitirmeyenlerden oluştu. Orta ve dengi meslek okulu mezunlarının oranı yüzde 7,2, genel lise mezunlarının oranı yüzde 4,9 mesleki ve teknik lise mezunlarının oranı ise yüzde 2,8 oldu. Yoksul hanelerde yüksekokul veya fakülte mezunu hanehalkı reislerinin oranı ise yüzde 1,1 olarak kaydedildi.

 

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2013 sonuçlarına göre, yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir medyan gelirinin yüzde 60’ı olan 6 bin 12 TL’nin altında gelire sahip fertler yoksul olarak tanımlanıyor. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.