Türkiye’nin en uzun tüneli Zigana’da sona yaklaşıldı

Türkiye’nin en uzun tüneli Zigana’da sona yaklaşıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yüzde 100 yerli kaynaklar kullanılan Zigana Tüneli’nde sona yaklaşıldığına dikkati çekerek, “2023 yılı nisan ayında tünelimizi hizmete açmayı hedefliyoruz.” dedi.

Bakan Adil Karaismailoğlu, Zigana Tüneli’ndeki incelemelerinin ardından açıklama yaptı.

14,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın 3’üncü ve Avrupa’nın en uzun çift tüp karayolu tüneli olacak yeni Zigana Tüneli’nin, Trabzon ve Gümüşhane’nin ev sahipliği yapacağı dünya çapında bir karayolu projesi olduğunu belirten Karaismailoğlu, tünelin kazı destekleme çalışmalarını tamamlayarak, 13 Ocak’ta ışık görme töreninde bir araya geldiklerini anımsattı. Karaismailoğlu, o gün bugündür tüneli hizmete açmak için çalışmaların 7/24 başarıyla sürdürüldüğünü, nihayet sona yaklaşıldığını bildirdi.

Karadeniz Sahil Yolu’nun, sahil kesimindeki yerleşim yerlerini yüksek standartlı bir ulaşım ağı ile birbirine bağladığını kaydeden Karaismailoğlu, bununla birlikte başlatılan kuzey-güney akslarını iyileştirme çalışmaları kapsamında bölgede pek çok yol ve tünel yapımını da projelendirdiklerini dile getirdi. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Ovit Tüneli, Cankurtaran Tüneli, Salmankaş Tüneli, Salarha Tüneli, Hurmalık-1 ve Hurmalık-2 Tünelleri gibi nicesini tamamlayarak milletin hizmetine sunduklarını vurguladı ve konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugün bizleri bir araya getiren Zigana Tüneli de kuzey-güney aksları kapsamında hayata geçirdiğimiz projelerin en önemlilerinden biridir. Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlayan güzergahta inşa ediliyor. Zigana Tüneli projesi, Trabzon – Aşkale Yolu’nun 44’üncü kilometresinden Maçka/Başarköy mevkiinde başlayıp, 67’nci kilometrede yer alan Köstere-Gümüşhane Yolu’na köprülü kavşak ile bağlanıyor. 12 metre genişliğindeki mevcut devlet yolu ikişer şeritli bölünmüş yol haline gelecek. Projenin hizmete açılmasıyla, Zigana’nın zirvesinde 2010 metre olan ve 1’inci tünelde 1825 metreye indirilen kot, 600 metre daha aşağı çekilerek 1212 metreye inmektedir. Tünelimizin sol tüpü 14 bin 448 metre, sağ tüpü 14 bin 477 metre uzunluğunda olmak üzere çift tüpten oluşuyor. Toplam uzunluğu bağlantı yolları ile birlikte 15,1 kilometreye ulaşacak. Tünel çıkış kavşağında bulunan 126 metre uzunluğundaki ardgerme köprü imalatlarını da tamamladık. Projemiz hizmete açılınca; mevcut yol 8 kilometre kısaltılmış olacak. Böylece seyahat süresi yaklaşık 30 dakikanın üzerinde azalacak. Zigana Tüneli’nin açılışına artık sayılı günler kaldı. 2023 yılı nisan ayında bütün imalatlarımızı tamamlamayıp, tünelimizi hizmete açmayı hedefliyoruz.”

Karaismailoğlu, “Zigana Tüneli ve bağlantı yollarının yapımı, tasarımı ve kontrolünde yüzde 100 yerli kaynaklar kullanıldı. Proje kapsamındaki 3 istasyonun her birinde 1 temiz, 1 de kirli hava olmak üzere toplam 6 adet havalandırma şaft yapısı bulunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.