Ubeydullah Durna'nın katilleri neden bulunmuyor?

Ubeydullah Durna'nın katilleri neden bulunmuyor?

PKK yandaşları tarafından katledilen Mustazaf-Der Yüksekova Şubesi başkan yardımcısı Ubeydullah Durna'nın katillerinin aradan 4 yıl geçmesine rağmen bulunmadığını belirten dava avukatlarından Mehdi Oğuz, dosyanı faili meçhul olarak rafa kaldırılmak istend

Yüksekova'da PKK yandaşları tarafından yapılan saldırıda katledilen Mustazaf-Der Yüksekova Şubesi başkan yardımcısı Ubeydullah Durna'nın katledilmesinin yıldönümü vesilesiyle İlke Haber Ajans’ına konuşan dava avukatı Mehmet Mehdi Oğuz, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Polisin gözleri önünde ve kameraların kayıtta olduğu bir yerde işlenen bu cinayetin aradan 4 yıl geçtiği halde faillerinin bulunamadığına dikkat çeken Oğuz, bu saldırının arkasında karanlık odaklar ve kirli ellerin olduğunu belirtti.

5 Mayıs 2011 tarihinde Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde yaşanan olaylar hafızalardaki tazeliğini korurken, olayın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen failler halen yakalanmadı.

Hatırlanacağı üzere ilçede olay çıkaran PKK yandaşları, güpegündüz polisin gözleri önünde kapatılan Mustazaf-Der Yüksekova Şubesini hedef almış, dernek başkan yardımcısı Ubeydullah Durna'yı katletmişti. İslami faaliyette bulunan kişi ve kurumlara saldırını sürdüren göstericiler, bölge geleneklerini de çiğneyerek cenaze törenine katılanlara saldırmıştı. Bununla da yetinmeyen göstericiler, Mustazaf Der Yüksekova Şubesini yağmalamış kutsal kitapları yerlere atmış ve dernek binasını ateşe vermişti.

“Polis gerekli önlemi almadı”

Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan dava avukatı Mehmet Mehdi Oğuz, olayların üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen, ciddi bir araştırma ve soruşturmanın yapılmadığını belirtirken, savcılarla yaptıkları görüşmelerde, dava seyrinin bu şekilde ilerlemesi halinde Ubeydullah Durna'nın faili meçhul cinayet kayıtlarına geçeceğini belirtti.

Ubeydullah Durna’nın katledildiği saldırıyı hatırlatan Oğuz, “Saldırganlar Mustazaf-Der Yüksekova şube başkanının bulunduğu binaya saldırı düzenlediler. O zamanki şube başkanı defalarca polisi arayıp  ‘Dernek binamız, kuşatılmış. Binayı ateşe vermek istiyorlar. Çatıya çıkmaya ve binayı ateşe vermeye çalışıyorlar.’ demesine rağmen gerekli önlemler alınmadı. Neticede olan oldu.” dedi.

“Polis olay yerindeydi ve kameralar kayıttaydı”

Göstericilerin saldırıdan 15 gün önce de dernek binasını yaktıklarını söyleyen Oğuz, dernek yöneticilerinin canlarını son anda kurtardıklarını belirtti. Göstericilerin saldırıları yaparken polisin izlemekle yetindiğini söyleyen Oğuz, kalabalığın eylemlerini polisin gözlerinin önünde yaptığını belirtti.

Oğuz, “O sırada Ubeydullah Durna, kalabalık içerisinde otomatik silah ile ateş edilerek şehit edildi. Olay, gündüz vakti polisin olay yerinde olduğu ve kameraların açık olduğu sırada gerçekleşti. Buna rağmen failleri yakalanmadı.” diye konuştu.

Olayın bilinçli olarak aydınlatılmadığına vurgu yapan Oğuz, o dönemde Mustazaf-Der şubelerine defalarca saldırı olmasına rağmen polislerin bu saldırılara göz yumduğunu söyledi.

“Bu tür siyasi cinayetlerin aydınlatılabilmesi için güçlü bir siyasi irade gerekiyor”

Savcının dosyanın meçhul kalabileceği yönünde bazı imalarda bulunduğunu söyleyen Oğuz, “O dönem Şehit Ubeydullah’ın vücudundan çıkan merminin balistik incelemesi de normalde, Diyarbakır Jandarma kriminale gönderilmesi gerekirken aylarca gönderilmedi. Dosyayı takip eden avukatlar olarak, savcıya sorduk. Gözden kaçmış bir hata olduğu cevabını verdi. Gönderdiler, ancak bir sonuç alınamadı. Yani bu tür siyasi cinayetlerin aydınlatılabilmesi için güçlü bir siyasi irade olması gerekiyor.” ifadelerinde bulundu.

“Fırat’ın doğusu ve dindarlara kör ve sağır bir tavır takınılıyor”

İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanının bu olayların üzerinde durması gerektiğini söyleyen Oğuz, söz konusu Fırat’ın doğusu ve dindar insanlar olduğu zaman maalesef devletin bugüne kadar hep kör ve sağır bir tavır sergilediğini belirtti.

Dosyanın şuan faili meçhul dosyalar arasında rafta beklediğini söyleyen Oğuz, “Özellikle bu son dönemdeki emniyet içindeki bu karanlık yapılara yönelik operasyonlar var. Ama biz bu operasyonların hiçbir zaman mağdur ve mustazaf insanların mağdur edildiği olaylara ilişkin yapılmadığını, tamamen iktidarın kendilerine yönelik yapılan hukuksuzlukların üzerine gittiğini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de son dönemlerde yapılan operasyonlar fırsattır”

Türkiye’de bu son dönemdeki operasyonların bir fırsat olabileceğini söyleyen Oğuz, tarafsız bir şekilde hukuksuzların üzerine giderek Doğu’da, Kürdistan bölgesinde Mustazaf-Der’e yapılan birçok saldırının faillerinin yakalanabileceğinin altını çizdi.

Ubeydullah Durna gibi birçok insanın katledildiğini söyleyen Oğuz, Dargeçit’te, Yüksekova’da ve 6-7 Ekim olaylarında yapılan saldırı ve katliamların faillerinin üzerine gidilmediğinden dolayı bu kesimlerin azgınlıklarının arttığını söyledi.

Oğuz, “Eğer bu hükümet, olayların arkasında olan ve olayları körükleyen güvenlik güçlerine ve yargı içlerine giderse, Ubeydullah Durna cinayeti başta olmak üzere birçok cinayet aydınlatılabilir.” dedi.  (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler