“Üç aylar Müslümanların hatalarından dönmeleri için büyük bir fırsattır”

“Üç aylar Müslümanların hatalarından dönmeleri için büyük bir fırsattır”

Üç aylar ile ilgili değerlendirme de bulunun Şeyh Bedrettin Aydın, Müslümanların, üç ayları değerli bir fırsat olarak görmesi gerektiğini belirterek, “Bu aylar Müslümanların hatalarından dönmeleri için bir fırsattır.” dedi.

Bugün itibariyle idrak ettiğimiz üç aylar ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Sultan Memduh Medresesi Âlimlerinde Şeyh Bedrettin Aydın, Allah'ın belirli gün ve geceleri kutsal kıldığına dikkat çekti.

Üç ayların İslam’dan önceki dönemlerde dahi kutsal sayıldığını ve bu ayları Müslümanların bir fırsat olarak bilmesi gerektiğini söyleyen Aydın, “Üç aylar, mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Allah’ın (Celle Celaluhu) kitabında Eşhur-ul hurum denilen 4 aydan üçü üç aylardı. Recep’ul fert, Zilkade, Zilhicce ve muharrem. Bu 4 ayların üstünlüğü vardır. İslamiyet’ten evvelde kadir ve kıymet verilen aylardır bunlar.  Bu aylarda savaş yapılmazdı. Recep ayına “Şehrullah” yani Allah’ın ayı denilirdi. Bu ayın ardından Şaban ayı geliyor ki bu aya da peygamber efendimizin ayı denilir. Peygamber Efendimiz ‘Şaban benim Ramazan ise ümmetimin ayıdır’ diye buyurmuştur. Müslümanlar olarak bu ayları değerlendirmemiz ve hassasiyet göstermemiz gerekiyor.” dedi.

“Müslümanlar kendilerini toparlamalı”

Müslümanların bu mübarek aylarda çokça tövbe ve istiğfarda bulunması gerektiğini söyleyen Aydın, “Müslümanlar, üç aylarda oruç tutmalı, kendilerini dini yönden toparlamalı, çokça tövbe ve istiğfarda bulunmalıdır. Çünkü bu aylarda yapılan ibadetlerin faziletleri çok daha büyüktür ve sevaplar katlanarak verilir. Özellikle oruç tutulmalıdır. Çünkü peygamber efendimiz Recep ayı ile ilgili bir hadisinde, ‘Recep, cennette bulunan bir nehrin ismidir. Kim bu ayda oruç tutarsa o nehirden içecektir.’ diye buyurmaktadır. Bu ayın içerisinde Regaip kandili vardır. Bu da Müslümanlar için tövbe ve istiğfar için bir fırsatıdır. Recep ayının 27’nci gecesinde ise Miraç hadisesi vuku bulmuştur ve Peygamber Efendimiz bu gecede namaz hediyesi ile ümmetine dönmüştür. Kim namazı vaktinde kılarsa Allah’ın üzerinde bir hakkı olur. Tabi Allah’ın yanında hakkı olan mükâfatını alır. Mükâfatı ise cennettir.” şeklinde konuştu.

“Peygamberimizin Ramazan’dan sonra en fazla oruç tuttuğu ay Şaban”

Recep ayından sonra Şaban ayının gelindiğini ve Peygamber efendimizin Ramazan ayından sonra en fazla oruç tuttuğu ayın Şaban ayı olduğunu söyleyen Aydın, “Peygamber efendimizin en fazla sünnet orucu tuttuğu ay Şaban ayıdır. Bu ayı kendine nispet etmiştir. Bu sebeple Şaban ayı da çok mübarek bir aydır. Şaban ayında da ‘Beraat Gecesi’ vardır. Gelecek senenin bütün olayları bu gecede tayin edilir, meleklerin sahifelerine yazılır. Mübarek olan bu geceleri namaz, Kur’an tilaveti ve ibadetle ihya etmemiz gerekir.” ifadelerini kullandı.

“Ramazan ayı Kur’an ayıdır”

Ramazan ayı orucunun ise dinimizin bir rüknü olduğunu söyleyen Aydın, 11 ayın sultanı olarak vasıflandırılan Ramazan ayının, sünnet ibadetlerine de ehemmiyet verilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazan’da yapılan sünnet ibadetlerine de farz sevabı verildiğine dikkat çeken Aydın, “Ramazan ayında teravih namazlarının kılınması, bol bol Kur’an okunması mühim ibadetlerdendir. Çünkü Ramazan ayı Kur’an ayıdır.” dedi.

“Bir daha bu aylara yetişmeye ömrümüz el vermeye bilir”

Ramazan ayında Müslümanların daha gayretli olmaları, yaptıkları hata ve yanlışlardan dönmeleri için Allah’ın kendilerine vermiş olduğu bu büyük fırsatı değerlendirmeleri tavsiyesinde bulunan Aydın, “Ramazan ayı oruç ve ibadet ayıdır. Namazla birlikte, dini hususiyetlerde de çok fazla hassas olunması gerekir. Gayret edip kendini yorması, ibadet, taat, Kur’an okuma ile meşgul olunması gerekir. Ramazan’ın 20’nci gününden sonra itikâf başlıyor. Müslümanlar o günlerde kendilerini ibadetlere yoğunlaştırmalı, günlerini mescitte ibadetle geçirmelidir. Kur’an, o gecelerin birinde nazil olmuştur. O gece de Kadir Gecesi’dir ve Ramazan’ın son 10 günündedir. Kendimizi ibadete verirsek inşallah Kadir Gecesine denk geliriz ve Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bu sebeple hassas davranmak İslam’ı güzel yaşamaya gayret etmek lazım. Zira gelecek sene bir daha bu aylara yetişmeye ömrümüz el vermeyebilir. Bu sebeple üç ayları değerlendirip tövbe istiğfar etmeli, hayır hasenatta bulunmalıyız.” dedi.

“Müslümanlar için dua edeceğiz”

Müslümanların, fitnenin hâkim olduğu ortamlarda birlik olmaları ve birbirlerini hayra teşvik etmeleri gerektiğine dikkat çeken Aydın, konuşmasını şöyle bitirdi:

Bu Ramazan ayında Müslümanlar olarak fitnenin ortadan kalkması için dua edeceğiz. Müslümanların, birbirinin kardeşi olduğunun şuuruna varması için dua edeceğiz. Allah, ‘Mümin müminin kardeşidir, aralarındaki sulhu sağlayın’ diye buyuruyor. Fitne yerine sulh olması ve Müslüman’ın Müslüman kanı akıtmaması gerekir. Müslüman, oyunlara gelmemeli, Allah’ın emrine itaat etmeli ve kâfirlerin elinde oyuncak olmamalıdır. Çünkü kafirlerin işi Müslümanların aralarını bozmak, dünyevi menfaatler elde etmek ve zarar vermektir. Peygamber efendimiz, ‘Müslümanın kanı, ırzı, malı ve onu yalnızlığa terk etmesi Müslümana haramdır’ buyuruyor. Eğer herkes kendi nefsini düşünür ise o insanlarda fitneye dâhil olurlar. ‘Bana dokunmayan yılan binyıl yaşasın’ fikrinde olursak o yılan mutlaka bir gün bizi de sokar. Ümit ediyorum ki bu mübarek aylar Müslümanlar uyanmasına vesile olur. Ümidimizi yitirmeyeceğiz inşaAllah.” 

İLKHA












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.