Uçak Türkiye jetleri tarafından düşürüldü

Uçak Türkiye jetleri tarafından düşürüldü

Suriye sınırında düşürülen uçağın, SU 24 tipi Rus uçağı olduğu ve Türkiye tarafından düşürüldüğü bildirildi.

Suriye’nin Türkiye sınırında düşürülen uçakla ilgili bilgiler netleşmeye başladı. Uçağın, SU 24 tipi Rus uçağı olduğu ve sınır ihlali yaptığı için Türkiye jetleri tarafından vurularak düşürüldüğü belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, düşürülen uçağın 10 kez uyarılmasına rağmen Türkiye sınırını ihlal ettiği ve F-16 uçakları tarafından vurulduğu bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “24 Kasım 2015 tarihinde saat 09.20 civarında Hatay Yayladağı bölgesinde Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca (beş dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlal etmiştir.

Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24’te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki adet F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur.”

Uçağın Türkiye sınırından bir-iki kilometre uzağa düştüğü ve pilotların paraşütle atlayarak kurtulduğu kaydedildi. Atlayan pilotlardan birinin Türkmenler tarafından esir alındığı da gelen bilgiler arasında.

Uçağın düşme anı ve pilotların atlama anları kameralara da yansıdı.

Ankara’da hareketli saatler

Uçağın düşürülmesinin duyulmasının ardından Ankara da hareketlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, telefonla görüştüğü Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’dan konuyla ilgili bilgi aldı.

Genelkurmay Başkanı ve Dışişleri Bakanı ile bir araya gelerek bilgi alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler ve NOTA nezdinde girişimlerde bulunulması talimatı verdi.

“Rusya sınır ihlali yapmadık”

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri ise, düşürülen uçaklarının sınır ihlali yapmadığını savundu.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler