Ukraynalı taraflar tampon bölgede uzlaştı

Ukraynalı taraflar tampon bölgede uzlaştı

Belarus'un başkenti Minsk'te biraraya gelen Ukraynalı taraflar, 9 maddelik bir anlaşma ile tampon bir bölge kurulması için uzlaştı.

Minsk'te yapılan yaklaşık 7 saatlik görüşme sonunda Ukrayna hükümeti ile Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında, askerden arındırılmış bir tampon bölge oluşturulması için anlaşma yapıldı. Ukrayna hükümetini temsilen görüşmeye katılan eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, bir muhtıra imzaladıklarını bildirdi.

Dokuz madde üzerinde uzlaşmaya varılan anlaşma ile tarafların askeri birlikleri çatışma bölgesinden 15 km uzaklaşacaklar. Böylece 30 km genişliğinde bir tampon bölge oluşturulacak. Bu bölge Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı AGİT tarafından kontrol edilecek.

Kuçma'nın bildirdiğine göre yapılan anlaşmayla, tampon bölge üzerinden uçak ve drone geçişlerine izin verilmeyecek. Yerleşim bölgelerindeki çatışmalarda ağır silah kullanılmayacak. Güvenlik bölgesine silahlı grupların gönderilmesi de yasaklandı.

Rus Kiev Büyükelçisi Michail Surabov, anlaşmanın gerginliği azalttığını söyledi. Rus yanlısı ayrılıkçıların lideri Igor Plotnitski, anlaşma ile tamamen güvenli bir tampon bölge oluşturmak istediklerini belirtti. Donezk ve Lugansk'ın durumlarının bu görüşmede değerlendirilmediğini bildirdi. Minsk'te yapılan görüşmeye AGİT temsilcileri de katıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.