Ulusalcılık toplumda maya tutmaz

Ulusalcılık toplumda maya tutmaz

Diyarbakır’da düzenlenen ‘Nasıl Bir Türkiye ve Nasıl Bir Kürt Çözümü?’ konferansına katılan Gazeteci Yazar Ali Bulaç, ulusalcılığın toplumda maya tutamayacağını belirtti.

DİYARBAKIR-Diyarbakır’da Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Nasıl Bir Türkiye ve Nasıl Bir Kürt Çözümü?’ adlı konferansta konuşan Gazeteci Yazar Ali Bulaç, Kürt sorununun en önemli nedeninin ulusalcılık olduğunu belirtti.

 

“Kürt sorunu diye bir sorun kabul edilmiyordu”

Bulaç, “Bundan önce Kürt sorunu diye bir sorun kabul edilmiyordu. Diyanet Vakfı’nın hazırladığı metinde bile Kürt maddesi yoktu. Çünkü Kürt diye bir realite yoktu. Dağda yürürken çıkarılan kart kurt sesinden Kürtlerin çıktığını söylediler. ‘Kürt sorunu yok ama terör sorunu var. Kürtlerin ekonomik sorunu var, karınlarını doyurursak bu sorun biter.’ dediler. Kürt sorunu bunlarla açıklanabilecek bir sorun değil, daha derinde yatan bir sorundur.” dedi.

 

“Diller ve kavimler Allah’ın ayetlerindendir”

Diller ve kavimler Allah’ın ayetlerindendir diyen Bulaç, “Cumhuriyet rejimi Türk-Kürt ve diğer etnik yapıların mutabakatıyla kurulmuştu. Herkes ağırlığınca bu yapıya ortak olacaktı. Fakat sonraları bu mutabakata uyulmadı. Bugün ulus devlet projesi yürümedi. Beşerin yaydığı her yerde diller ve kavimler Allah’ın ayetlerindendir. Herhangi bir kavmin diline ve etnik kimliğine bakıldığında Allah’ı hatırlarız.” ifadelerinde bulundu.

 

Kürt sorununun çözümüne giden yolda birlikte yaşamanın önemine vurgu yapan Bulaç, “Bölgemizde Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa’ya baktığımız zaman Türkler, Araplar, Kürtler, Ermeniler, Müslümanlar, Zerdüştler ve Êzidiler yan yana ve iç içe yaşamışlardır. O halde öyle bir kubbe inşa etmek lazım ki, bu kubbe tüm mezhepleri ve etnik yapıları içine alsın.” şeklinde konuştu.

 

Konferans, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla son buldu.İLKHA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.