Uluslararası göç hareketliliği en yoğun dönemini yaşamaktadır

Uluslararası göç hareketliliği en yoğun dönemini yaşamaktadır

Mülteci ve Sığınmacılar için Kamu Sivil İşbirliği Projesi'nin kapanış programında, uluslararası göç hareketliliğinin en yoğun dönemini yaşadığı belirtildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) ile Beraberce Derneğinin iş birliğiyle Mülteci ve Sığınmacılar için Kamu Sivil İşbirliği Projesi'nin kapanış programı gerçekleştirildi.

Programa katılan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, katılımcılara hitap etti.

Türkiye'de yaklaşık 4 milyon mülteci bulunduğunu bildiren Palandöken, dünyanın hiçbir yerinde bu kadar insana ev sahipliği yapılmadığını söyledi.

Palandöken, "İnsan olarak gerçekten bu önemli yaraya parmak basmak her ülkeye nasip olmaz. Sizin şehrinizde, bu kadim şehirde 30-32 bin sığınmacı var. Önemli bir rakamı misafir ediyorsunuz. Diyarbakır, 132 binleri de istihdam edecek durumda. Yurdumuzdaki 4 milyon misafirimiz bizim kardeşimiz, birçoğumuzun hısımı, akrabası konumundaki sınır komşumuzdur." dedi.

"Uluslararası göç hareketliliği, en yoğun dönemini yaşamaktadır"

Suriye'de yaşanan iç karışıklık neticesinde milyonlarca insanın göç etmek durumunda kaldığını dile getiren Göç İdaresi İl Müdürü Sercan Aydın ise şunları söyledi:

"Uluslararası göç hareketliliği, son yıllarda İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en yoğun dönemini yaşamaktadır. Ülkemiz de bu göç hareketliliği konusunda çevresinde yaşanan siyasi istikrarsızlıklara kayıtsız kalmamakta ve 190 farklı ülkeden toplamda 4,7 milyonu aşan yabancı kitlesine ev sahipliği yapmaktadır. 2011 yılında Suriye'de yaşanan iç karışıklık neticesinde milyonlarca insan göç etmek durumunda kalmıştır. Dünya büyük oranda bu göç hareketini engellemekte ve topraklarından uzak bir yerde tutma tutumu içine girmişken ülkemiz, açık kapı politikası izlemiştir. İnsani gerekçelerin bir gereği olarak izlenen bu politika neticesinde 3,6 milyonu aşan Suriyeli, geçici koruma kapsamında ülkemizde ikamet etmektedir."

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, MEKSA ve Beraberce Derneğinin birlikte hazırladığı Mesleki Eğitim İhtiyaç Raporu'nun içeriği, konuşmaların ardından katılımcılara aktarıldı.

Programa; AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ve Ebubekir Bal, Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Naci Helvacı, Palandöken, Aydın, MEKSA Başkanı Burhan Aksakın, kamu kurumlarının yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.