Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi başladı

Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi başladı

Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi, çeşitli ülkelerden gelen bilim adamları, akademisyenler ve araştırmacıların katılımıyla başladı.

DİYARBAKIR- GAP Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organize edilen Uluslararası Mezopotamya Tarım Kongresi (IMAC), bugün başladı.

 

Başta Türkiye olmak üzere Rusya, Romanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Irak, İran, Ürdün, ABD ve Azerbaycan’dan gelen bilim adamları, akademisyenler ve araştırmacıların katılımıyla başlayan kongre, Diyarbakır Hilton Garden Inn Hotel’de gerçekleştirildi.

 

Tarım sektörünün tüm boyutlarını değerlendirmek için yapılan kongrede, Türkiye’deki buğday üretimi gibi konular ele alındı.

 

Kongreye CIMMITY Türkiye Ofisi’nden katılan Dr. Alex Morgounov, buğday üretiminde sıcaklık ve kuraklığın etkisini anlattı.

 

“Diyarbakır ve Mezopotamya buğdayın kökenidir”

Dünyada buğday artış hızının yüzde 2 oranında olduğunu söyleyen Morgounov, “Diyarbakır ve Mezopotamya buğdayın kökenidir. Buralar, bilim adamları için buğdayın kaynağıdır. Türkiye’de buğdayda çeşitlilik var. Belki gelecekte bu çeşitlilikler olmayacak. Önlemler alınarak bunu koruyabilmek mümkündür. Türkiye’de 2006 yılından bu yana buğday ekim alanı azalıyor ama üretim artıyor. Bunda uygulanan politikalar ve teknolojik gelişmelerin etkisi var.   Buğday üretiminde sıcaklık ve kuraklığın önemli etkisi vardır.” dedi.

 

CIMMITY Türkiye Ofisi’nden Marta Lopes ise, buğdayda verimi artırabilmek için kuraklığa ve sıcaklığa dayanıklılığın önemli olduğunu kaydetti. Lopes, “Buğdayda verimi artırmak için kuraklık ve sıcaklığa dayanıklık çok önemlidir. Bunu basit genlerle sağlamak mümkündür. Kuraklık bölgelere farklı zamanlarda geldiği için verimlilikte farklı zamanlara göre değişebiliyor.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman/Hüseyin İçli – İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.