Uluslararası yatırımcının bölge için çekinceleri ortadan kalktı

Uluslararası yatırımcının bölge için çekinceleri ortadan kalktı

Rekabetçi Sektörler Programının Doğu ve Güneydoğu bölgesi tanıtımı kapsamında Diyarbakır’a gelen AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun, İLKHA’YA konuştu.

Türkiye ve Avrupa Birliği ortaklığıyla düzenlenen Rekabetçi Sektörler Programının Doğu ve Güneydoğu Bölgesi tanıtımı kapsamında Diyarbakır’a gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun İLKHA’ya açıklamalarda bulunarak Doğu ve Güneydoğu bölgelerine yönelik uluslararası yatırımcıların endişeleri olduğunu ancak yatırımın meyvesini verdikten sonra bu endişelerinin ortadan kalktığını belirtti.

Rekabetçi Sektörler Programının Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde tanıtmak üzere Diyarbakır’da bulunduklarını ifade eden Altun, bölgesel kalkınmaya destek vermek istediklerini belirterek, temel amaçlarının alt yapı ihtiyaçlarını gidermek anlamında destekler vermek olduğunu söyledi.

Proje programlarının iki dönemden oluştuğunu ifade eden Altun, "İlk dönemde bu bölgede 7-8 tane proje uyguladık ve toplam 61 milyona yakın kaynağımızı Diyarbakır, Şanlıurfa, Bingöl, Elazığ gibi çevre illerimizde uygulamış olduk. Önemli sonuçlar aldığımızı düşünüyorum." dedi.

Bölgede yapılan iş merkezleri ile önemli bir istihdam oluşturduklarını söyleyen Altun, "Çünkü bu işlerin içine yeni girişimciler yerleştirerek bunların iş programlarını geliştirmesine yardımcı oluyoruz. Ekonomik olanaklarını değerlendirmelerine yardımcı oluyoruz. Tabi ki bu işletmelerimiz yanlarına yeni istihdam meydana getiriyorlar. Yeni işçiler almaya başlıyorlar. Bu anlamda bölgesel kalkınmaya yardımcı oluyoruz." şeklinde konuştu.

"Türkiye’de ilk bölgesel ortak girişim sermayesi fonunu kurduk"

Altun, "Kendi programları kapsamında geliştirmiş olduğumuz finansal araç projelerimiz ile Türkiye’de ilk uygulama örneği olan bölgesel ortak girişim sermayesi fonunu kurmuş olduk. Bu bağlamda da ‘Abrash Capital’ gibi bir uluslararası fon yöneticisi ile anlaşıldı. Bölgemizde de şu anda Şanlıurfa’da bir firmaya yatırım yapıldı. Bu firmada önemli bir kapasite geliştirildi. İhracat düzeyleri arttırıldı. Bu tip fonların bölgede yatırım yapılabilirliğini sağlamış olduk." diye konuştu.

"Bu bölgeler uluslararası yatırımcıların biraz çekindiği bölgeler"

Altun konuşmasında devamla, "En son ‘Abrash Capital’ ile yaptığımız toplantıda bize şu denildi: ‘Doğu ve Güneydoğu bölgeleri aslında uluslararası yatırımcıların biraz çekindiği bölgelerdir. Son yaşanan olaylarda, Suriye konusu gibi olumsuzluklar da buna eklenince işler daha da zorlaştı.’ Ancak Şanlıurfa ve Kayseri’de yaptıkları yatırımların meyvelerini gördükten sonra şu anda planlarında 6-7 firmaya da yatırım yapmak olduğu bize söylendi. İnşallah, bu bölgelerimizde özellikle et sektörüne yönelik yatırım yapacaklarını söylediler." ifadelerini kullandı.

Söz konusu yatırımların tüm Türkiye genelinde yapıldığını belirten Altun, "60 milyon avronun üzerinde bir kaynağın bu bölgeye yatırılma zorunlulukları olduğunu söyleyerek gelen projelere göre limitin çok daha fazla yükselebileceğinin de altını çizdi.

"Ticareti, sanayileşmeyi rahatlatacak projeler gelirse değerlendireceğiz"

Bölgeden kendilerine yönelik sunulan projelerin özellikle lojistik merkez ağırlıklı olduğunu ifade eden Altun "Biz birinci dönemimizde Samsun’da böyle bir lojistik merkezi yapmış olduk. 50 milyon avroya yakın bir kaynağı tuttu. Şu anda yüzde 50 civarında bir ilerleme düzeyimiz var bu projede. Bu bölgelerde de katma değeri yüksek böyle bir proje gelebilirse ticareti, sanayileşmeyi rahatlatacak. Alt yapı sorunlarını giderecek bu tip proje gelirse değerlendireceğiz." dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan farklı projelerin kendilerine sunulduğuna dikkat çeken Altun, "Mesela Şanlıurfa’dan bize tarımsal Ar-Ge üzerine bir proje sunabileceklerini söylüyorlar. Ya da Adıyaman Valiliği bir iş geliştirme merkezini yapmak istediklerini, buna ihtiyaç olduğunu söylediler. Kendilerine bir fizibilite çalışmalarını yapmalarını, bu potansiyeli ortaya koymalarını ve sorunu giderecek çözümlerini net bir şekilde önümüze getirirlerse birlikte bunu değerlendirip inşallah bir projeye dönüştürerek kalkınma anlamında destek vereceğimizi söyledik." diye belirtti.

"Bu projeler sadece Adıyaman ve Şanlıurfa ile sınırlı değil"

Altun, "Tabi ki bu projeler sadece Adıyaman ve Şanlıurfa ile sınırlı değil, Diyarbakır’dan da temsilcilerimiz geldiler, görüştük. Güneydoğu Anadolu Kalkınma idaresiyle şu anda zaten Diyarbakır’da bir kümeleme yatırımını yapıyoruz. Proje başladı, teknik yardım anlamında donanımları da ihaleye bağlandı. Bu projeyle ilgili olarak daha önce kümelemeyle ilgili destekler aldıklarını söylemişlerdi. Ama daha öncekinin kendilerine bir deneyim olduğunu, bunda ise aslında bu tip yatırımlardan ne istediklerini çok daha farkında olduklarını ve bu teknik yardım kapsamında da çalıştıkları firmadan iyi bir verim aldıklarını ve bu bağlamda bölgelerine katkı sunduklarını bize ifade etmişlerdi. Yeni projeleri de sunacaklarını da bize açıkladılar. İnşallah bu projeleri birlikte geliştirip bölgeye katkı vermeye çalışacağız." diyerek bölgedeki bazı projeler hakkında detaylar paylaştı.

Altun program kapsamında Diyarbakır’da pamuk Çırçırlama fabrikası ile ilgili projelerinin olduğunu da sözlerine ekledi.

İLKHA





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler