Ümmet sofrası iftar buluşması

Ümmet sofrası iftar buluşması

Mülteci Hakları Derneği tarafından, birçok ülkeden katılımcının olduğu 'Ümmet sofrası' adında iftar buluşması programı düzenlendi.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği her sene düzenlediği "Ümmet Sofrası İftar Buluşması" programını, bu sene Şehzade Başı Camii'nde düzenledi. Programa İslam coğrafyasının değişik yerlerinden Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan mülteciler, yabancı ülkelerden misafirler ve Türkiye vatandaşları katıldı. Birçok ülkeden katılımın olduğu programda coşkulu ve renkli anlar yaşandı.

Programa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Avukat Uğur Yıldırım, iftar programının manevi lezzetinin, birlik ve beraberlik ile kardeşlik duygusuyla yapılan paylaşımdan olduğunu vurguladı.

“Mülteci kardeşlerimizin sofralarına konuk olun”   

Yıldırım, “Her Ramazan, mülteci kardeşlerimizle beraber Ensar ve Muhacir kardeşliğini yaşatmak amacıyla aynı sofrada iftarımızı açmak için bir araya geliyoruz. İstanbul’un değişik ilçelerinden kardeşlerimiz katıldı. Yaklaşık bin kişilik iftar yemeği dağıttık. Bu sofralarda aldığımız lezzet yiyip içtiklerimizden değil, bu ortamlardaki kardeşlik ve paylaşım duygularımızdan kaynaklanıyor. Biz sadece yemeğimizi değil dertlerimizi, tasalarımızı, sevinçlerimizi, üzüntülerimizi de paylaşıyoruz. Bu paylaşımın en iyi hissedildiği an da ramazan sofralarıdır. Böylelikle Ramazan'ımıza anlam katıyoruz. Bu yıl hamd olsun Şehzade Başı Camii avlusunda bu etkinliği gerçekleştirdik. Bunun dışında birebir aileleri ziyaret ederek onların sofralarına da konuk oluyoruz, onları da evimize konuk ediyoruz. Daha önümüzde günlerimiz var. Ben buradan şu çağrıda bulunmak istiyorum; mülteci kardeşlerimizin sofralarına konuk olup kendiniz de onları sofralarınıza konuk edin.” dedi.

Programa Fas’tan katılan Musa Muhammed, “Bugün Şehzade Başı Camii avlusunda güzel bir program gerçekleştirdiler, Allah razı olsun. Mülteci Hakları Derneği bize hem hukuki anlamda hem de maddi, manevi anlamda çok yardımcı oluyor. Ramazan ayında bu tür etkinliklerin yapılması, bizi ve ailelerimizi mutlu ediyor. Bu etkinliklere öncülük edenlere teşekkür ediyorum. Türkiye genelinde, mültecilere sahip çıkma anlamında güzel gelişmeler yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.

“Bugün hayatımda ilk defa oruç tuttum”

İftar buluşmasına Kolombiya’dan katılan William duygularını şu şekilde ifade etti: “Aslında Müslüman değilim. Buraya, Türkiye ile ilgili videolar hazırlamak için gelmiştim. Müslüman olan arkadaşlarımla otururken, böyle bir program olduğunu söylediler ve beni davet ettiler. Ben de Ramazan ve orucun nasıl bir şey olduğunu hissedebilmek için bugün hayatımda ilk defa oruç tuttum. Şunları hissettim; oruç süresi içerisinde insanlar bir şey yiyip içmeyerek nefislerine hâkim oluyor. Bu beni gerçekten çok etkiledi. Oruçlu ve aç olduğum süre içinde, iftar saatini beklemek ve Müslümanların bu duygularına ortak olmak gerçekten çok güzel bir histi. Ben burayı ve bu programı çok sevdim. Bir daha olsa yine gelmek isterim.”

“Beraber yemek yiyip sohbet etmek kaybettiğimiz bir güzellik”

Türkiye’yi gezmek için Fransa’dan gelen Murat ve Ahmet, “Bu gibi etkinlikler sayesinde insanların bir araya gelmesi çok güzel bir şey. Böylece insanlar birbirlerini tanıyor. Biz Fransa’dan turist olarak geldik. Burada birçok insanla tanışma imkânı bulduk. Beraber yemek yiyip sohbet etmek kaybettiğimiz bir güzellik. Bu tür etkinlik sayesinde bağlarımız daha da güçlenir. Bizi bu etkinliğe davet edenlere ve bunca insanın bir araya getirerek buluşmalarına vesile olanlara teşekkür ediyoruz. Bize kucak açtığınız için çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştular.

Son olarak Mısır Nil İnsanı Yardım Derneği üyelerinden Mustafa Bedri şu ifadelere yer verdi: “ Allah Teâlâ ‘Müminler ancak kardeştirler’ diye buyuruyor. Peygamber Efendimiz de ‘Müslüman Müslümanın kardeşidir’ diye buyuruyor. Özbekistan, Mısır, Suriye ve Filistin gibi birçok ülkeden Müslümanların toplandığı bu tür iftarlarda Allah azze ve cellenin istediği kardeşliği hissediyoruz. Bu programlarda her yerden gelen kardeşlerimizle karşılaşıp hasbihal etmek bizi mutlu ediyor.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.