Üniversitelilere ücretsiz kodlama eğitimi verilecek

Üniversitelilere ücretsiz kodlama eğitimi verilecek

Üniversitelerin ilgili bölümlerinde öğrencilere ya da mezun olan gençlere farklı düzeylerde ücretsiz kodlama eğitimi verilecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yaptığı açıklamada, teknolojide yaşanan hızlı değişimlerin kodlamanın önemini daha da artıracağına işaret etti.

Gündelik hayatta kullanılan birçok ürün, süreç ve sistemde kodlamanın izlerinin görüldüğüne ve bu sistemlerin yenilenerek daha akıllı hale geldiğine dikkati çeken Saraç, "Kullandığımız telefonlardan, otomobillere oturduğumuz evlerden fabrikalara birçok ürün veya sistemde kodlama giderek daha fazla karşımıza çıkıyor. En basit cihazlar bile bünyesinde binlerce satırdan oluşan yazılımları barındırıyor." dedi.

Üniversitelerde farklı seviyelerde programlama eğitimi verildiğini bildiren Saraç, şunları söyledi: "Yazılım konusunda ileri seviyede eğitim veren bilgisayar mühendisliği ve benzeri bölümlerden mezun olan gençlerimiz, lisans eğitimleri sırasında kazandıkları bilgi, beceri ve yetkinliklerle programlama veya kodlama konusunda ülkemiz iş gücüne önemli katkı sağlamaktadır. Birçok mühendislik programında da farklı programlama dillerini öğreten bilgisayar programlama dersleri mevcut. Aynı şekilde, bilgisayar programcılığı gibi iki yıllık meslek yüksekokulu programlarında okuyan gençlerimize de belirli seviyede kodlama eğitimi verilmektedir."

Giderek önemini kazanan kodlama eğitiminin üniversitelerde birçok disiplinde müfredata dâhil edilerek başka alanlara da yaygınlaştırıldığını anlatan Saraç, kodlama eğitimini yaygınlaştırabilme adına üniversiteler ve ilgili kurumlarla çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

"Gençlerimize ücretsiz kodlama eğitimleri verilecek"

Saraç, "Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, YÖK'ün koordinatörlüğünde ve İŞKUR'un desteğiyle üniversitelerimizin ilgili bölümlerindeki öğretim üyelerimiz tarafından üniversite öğrencisi ya da mezun olan gençlerimize farklı düzeylerde ücretsiz kodlama eğitimleri verilecek. Hedef kitlemiz, üniversitelerin matematik, mühendislik, iktisat, işletme, istatistik gibi algoritmik düşünce yeteneğinin kazandırıldığı ancak kodlamanın yeterince öğretilmediği programlarda okuyan ya da bu programlardan mezun olan gençlerimiz." ifadelerini kullandı.

"Eğitimleri öğretim üyelerimiz verecek"

Proje kapsamında, ilgili programlarda okuyan ya da bu programlardan mezun olanların belirli düzeyde kodlama eğitimine alınacağını belirten Saraç, "Eğitimleri üniversitelerdeki öğretim üyelerimiz verecek. Böylece gençlerimiz, kolay ve kısa sürede yeni bir beceri ve yetkinlik kazanarak farklı sektörlerde iş imkânına kavuşacak. Bu eğitimlerle bu gençlerimize yeni bir yetenek kazandırmayı hem de yakın gelecekte ülkemizin bu alanlarda yaşayabileceği iş gücü açığını kapatmayı hedefliyoruz." şeklinde kaydetti.

Yakın gelecekte birçok sektörde kodlamaya olan ihtiyacın daha da artacağını vurgulayan Saraç, birçok gelişmiş ülkede yürütülen benzeri projelerin artık Türkiye'de de hayata geçirildiğini söyledi.

Projeye ilişkin Saraç, "Kodlama eğitimlerinin, iş gücü projeksiyonu da dikkate alınarak Ankara, İstanbul, İzmir'in aralarında bulunduğu pilot illerde gerçekleştirilmesi planlanıyor. İŞKUR tarafından projeye kabul edilen kursiyerlerin tüm eğitim masrafları karşılanacak ve kursiyerlere cep harçlığı ve kurs süresi boyunca sigorta imkânı sağlanacak. Kursu başarı ile tamamlayanlara sertifika verilecek." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler