Üniversiteye 10 bin fidan dikildi

Üniversiteye 10 bin fidan dikildi

İzmir’in Ödemiş ilçesinden Van YYÜ’ye getirilen çeşitli meyvelere ait 10 bin fidan toprakla buluşturuldu.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne (YYÜ) ait olan ve Van Gölü’ne sıfır olan araziye İzmir’in Ödemiş ilçesi Bademli beldesinde bulunan Yeşil Bademli Fidancılık Kooperatifinden getirilen elma, armut, kiraz meyvelerine ait 10 bin fidanının toprağa ekimi gerçekleştirildi.

Edebiyat Fakultesi Sanat tarihi bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Mehmet Top öncülüğündeki ekipin çalışmaları sonucu içinde armut, kiraz ve elmanın birçok çeşidi olan gala, pikleydi, gransimit, starging, golden gibi yaklaşık 10 bin meyve fidanı toprakla buluşturuldu.

Meyve fidanlarını Ödemiş’te bulunan kooperatifle birlikte yaptıkları kampanya sonucu ücretsiz elde ettiklerini söyleyen Mehmet Top, fidanların yarı bodur olduklarını ve bunların aşılandıktan 2 sene sonra meyve verdiklerini belirtti.

“Bu bölgenin ana meyvesi elmadır

Elmanın bu bölgede en uygun meyve türlerinden birisi olduğunu belirten Mehmet Top, “Bu yüzden biz elmaya ağırlık verdik. Elmanın ilimizde yetişme sorunu yoktur. Geçen sene 5 bin tane elma fidanını TOKİ konutlarının bulunduğunu yere diktik. Bu sene hedefimiz 10 bin elma fidanı dikmek. Bunun yanında 20 bin diğer bitki türlerinden vardır. Bunların hepsini bu hafta içinde toprakla buluşturacağız.” dedi.

Top, “Meyveler genelde iki çeşittir bir tanesi yaz kış yaprağını dökmeyen Ege, Akdeniz’de bulunan zeytin ve narenciye gibi ağaçları var. Birde kış uykusuna yatan meyve ağaçları var. Mesela; kiraz, şeftali, erik, kayısı, Elma, Armut gibi. Kışın yaprağını döken meyvelerin hepsi Van Gölü havzasının iklimine uygundur.” şeklinde konuştu.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler