Üniversiteye girişte yeni sistem: YKS

Üniversiteye girişte yeni sistem: YKS

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye girişte yeni sistemin ayrıntılarını açıkladı. Saraç, yeni sınavın isminin "Yükseköğretim Kurumları Sınavı" olarak belirlendiğini belirtti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yükseköğretime giriş sınavının yeni adının Yükseköğretim Kurumları Sınavı olduğunu açıkladı.

Saraç'ın açıklamalarına göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda adaylar iki ayrı oturuma katılacak. İlk oturumda adaylar temel yeterlilik testini alacak. Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerileri yani Türkçeyi doğru kullanma, okuma, anlama, kavrama ve dil hakimiyetiyle temel matematiksel ilişkilerden yararlanmasının ölçülmesi amaçlanacak.

Sınavlarda MEB müfredatı esas alınacak

Türkçe ve Temel matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT), geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, bu sınavda da  Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacak. Bütün adayların bu birinci oturuma girmesi zorunlu olacak. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecek. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorusundan oluşan Temel Yeterlilik Testi cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecek. Bu testin sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi puanını belirleyecek.

Sınav haziran ayında yapılacak

Öğleden sonraki ikinci oturumda adaylar önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dahil yine bilgisi esas alınacak. Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak, iki oturumlu bir sınavla gerçekleştirilecek. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecek.

Türkçe ve temel matematik merkezde olacak

Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilecek. Sınav beş hafta sonundan bir hafta sonuna çekilecek, 6 oturumdan 3 oturuma indirilecek. Türkçe ve temel matematiğin merkezde olduğu temel yeterlilik esaslı bir değerlendirme artık söz konusu olacak 

Temel Yeterlilik Testi'ne giren ve Temel Yeterlilik Testi puanı en az 150 olan adaylar, özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Temel Yeterlilik Testi, önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanını belirleyecek. Bu sene geçen seneki önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için gerekli baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecek.

180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacak

Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi puanının en az 150 olması gerekecek. Bunun altında puan alan adayların herhangi bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı bulunmayacak. Temel yeterlilik puanları 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacak.

Puanlar bir sonraki yıl için de geçerli olacak

Temel Yeterlilik Testi puanı 200 ve üzeri olan adayları bu puanları bir sonraki yıl için de geçerli olacak. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.