Üretmediğimiz her teknoloji geleceğimizi ipotek altına almaktadır

Üretmediğimiz her teknoloji geleceğimizi ipotek altına almaktadır

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, milli olarak üretilmeyen her teknolojinin Türkiye’nin geleceğini ipotek altına aldığını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Gaziantep’te, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nin 2018-2019 Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katıldı.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Bakan Varank, Türkiye'deki Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısının artması gerektiğini belirterek milli olarak üretilmeyen her teknolojinin Türkiye’nin geleceğini ipotek altına aldığını söyledi.

Gaziantep'in bir üretim üssü olarak Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladığını ve başarıların devamı için bilim ve teknolojide daha güçlü olunması gerektiğini ifade eden Bakan Varank, değişen dünyanın dinamiklerine cevap vermede öncü olan Gaziantep'in, bilim alanında da gerekli yatırımları yaptığını ifade etti.

Geçmişten bugüne kahramanlığın ve cesaretin olduğu kadar üretimin ve girişimciliğin de nişanesi olan Gaziantep'in, Türkiye'nin en değerli marka şehirlerinden birisi olduğunu belirten Varank, Gaziantep'in daha iyi yerlere gelmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Geleceğin sadece yüksek katma değerli teknoloji üretenlerin olacağına da dikkat çeken Bakan Varank, “Bu açıdan baktığımızda da Gaziantep, rekabetçi ve başarı odaklı ruhuyla her geçen gün daha da iyiye gitmektedir. 2000 yılında Türkiye'nin toplam ihracatında yüzde 1,5 payı olan Gaziantep, bugün payını 3 kat artırarak yüzde 4,2 seviyesine yükseltti. 2017 yılında 6,6 milyar dolarlık ihracata imza atarak dış ticaret fazlası veren şehirlerimizden biri oldu. Bu başarıların devamı için bilimde ve teknolojide de her günümüzü bir önceki günden daha güçlü şekilde ilerleyerek geçirmek zorundayız.” dedi.

2002 yılında 2,5 milyar lira olan yükseköğretim bütçesini, 2018 yılında 28 milyar liraya yükselttiklerini, 494 olan meslek yüksekokulu sayısını 996'ya, 190 olan yurt sayısını 776'ya ve 182 bin olan yurt yatak kapasitesini 663 bine çıkardıklarını belirten Varank, “Artık kurduğumuz bu güçlü eğitim altyapısının da niteliğini aynı hızla artırma zamanının geldiğine inanıyoruz. Bunun için büyük çaba sarf ediyor, üretim ekosisteminde Ar-Ge ve inovasyonun daha fazla yer alması için çalışıyoruz. Biz ekonomimizde nitelik artışı ve katma değeri yüksek ürünler için bilgiden ürüne giden bütün ara yüzlere yönelik de destek programları oluşturuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Milli gelir içerisindeki Ar-Ge harcama payının yüzde birlere geldiğine işaret eden Bakan Varank, bunu gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 3'ler seviyesine çıkarmak istediklerini belirtti.

Bakan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak politikalarını yerli ve milli teknolojinin geliştirilmesi üzerine kurguladıklarına değinerek, şunları söyledi:

“Bu doğrultuda teknoloji geliştirme bölgelerinden Ar-Ge merkezlerine, üniversitelerimizden de bilim merkezlerine kadar birçok alanda destek programları yürütüyoruz. Gaziantep de bu desteklerimizden önemli bir pay alıyor. Bu anlamda, 2008 yılında faaliyete geçen Gaziantep Teknopark için bakanlığımız bugüne kadar 4 milyon liralık destek sağladı. Teknoparkta 100'e yakın firmada, 125 Ar-Ge personeli çalışıyor ve 600 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Diğer yandan da ülke genelinde bulunan Ar-Ge ve tasarım merkezi sayımız bin 274 iken Gaziantep'te bulunan Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısı 13'tür. Bunun daha da artması gerekiyor.”

 

Bu kadar güçlü bir sanayinin olduğu şehirde ilgili aktörlerin çok ciddi iş birliği yaparak bu sayıları hızla artırması gerektiğini belirten Varank, “Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra her türlü desteği vermeye hazırız. Çünkü biliyoruz ki milli olarak üretmediğimiz her teknoloji geleceğimizi ipotek altına almaktadır. Bağımsızlığımıza kastedenlere karşı gösterdiğimiz feraseti, başta bilim insanlarımız olmak üzere tüm aktörlerimizle beraber bilim, teknoloji alanında da göstermemiz gerektiğine inanıyorum. Bu anlamda çalışmalıyız.” diye konuştu.

Üniversite-sanayi iş birliğini çok önemsediklerini, üniversitelerde üretilen bilginin, teknolojinin, yerli üretime dönüşmesi ve ticarileşmesi için başta TÜBİTAK destekleri olmak üzere, çok sayıda destek ve teşvik programı yürüttüklerini de ifade eden Varank, TÜBİTAK'ın sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağını üniversite-sanayi iş birliğiyle yetiştirmek üzere, "Sanayi Doktora Programı"nı başlattığını belirtti.

Bakan Varank, “100 Günlük Eylem Planı”nda yer alan bu program kapsamında desteklenecek doktora öğrencilerinin eğitimleri süresince ayda 4 bin 500 lira burs ve doktora sonrasında da istihdam desteği alabileceği bilgisini verdi.

Bakan Varank, TÜBİTAK olarak 19 milyon lira destek sağlayacakları Gaziantep Bilim Merkezi'ni 2020 yılında hizmete açmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler