Uyku apnesi olan kişiler dikkat!

Uyku apnesi olan kişiler dikkat!

Uyku apnesi sorunu yaşayanların sahurda ağır yemekler yemesi durumunda uykuda hayati tehlikeyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, Ramazanda hafif gıdalarla beslenilmesi gerektiğini belirtiyor.

BURSA - Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, Ramazan ayında oruç tutan ve uyku apnesi sorunu yaşayan bireylere yönelik, hayati derecede önem taşıyan açıklamalarda bulundu.


Sahura kalkan kişilerde uykuya dalma sürelerinin uzadığını ve uyku sürelerinin kısaldığını hatırlatan Dr. Gürkan, uykudaki bu düzensizliklerin uyku apnesi olan kişilerin şikâyetlerinde artışa neden olabileceği uyarısında bulundu.


Uyku apnesi olan kişilerin iftar ve sahurda ağır besinler yemelerinin uykuda hayati tehlike oluşturabileceğine dikkat çeken Gürkan, “Yemek yedikten hemen sonra uyuyan uyku apneli hastalarda, üst solunum yolu kasları iyice gevşer ve hava yolu kapanır. Bu yüzden horlamanın şiddeti artar ve nefes durmalarının sürelerinde uzama ortaya çıkar. Bu uzama kandaki oksijen düzeyinin daha fazla düşmesine ve kalp, damar, beyin hastalıklarında problemlere neden olmaktadır” dedi.


 

“Erkeklerde daha sık görülüyor!”

Uyku apnesinin; horlama, uykuda solunum durmaları ve gündüz uyku haliyle karakterize bir hastalık olduğunu hatırlatan Dr. Gürkan, “Uyku apnesi 40-65 yaş arası erişkinlerde, şişmanlarda ve erkeklerde daha sık görülmektedir. Normalde uyku sırasında üst solunum yolunu açık tutan ve kapatan kaslarda gevşeme ve hava yollarında hafif bir daralma olur ki genellikle bunun bir önemi yoktur. Uyku apnesendromu olan hastalarda ise uykuya bağlı bu kas gevşemesi çok fazla olur ve nefes almak güçleşir. Bu kişiler, gece uzun süre uyumalarına rağmen sabah yorgun kalkarlar, gündüz uyku halleri mevcuttur. Bunun nedeni sık tekrarlayan solunum durmaları ve uykuda sık bölünmeler nedeniyle asıl  dinlenmeyi  sağlayan derin uykuya ulaşamamaları, sık apneler sırasında beynin oksijenlenmesinin bozulması ve gece harcanan solunum çabası yüzünden vücudun yorgun düşmesidir.  Gece oluşan bu oksijenlenme bozukluğu kişide kalpte ritim bozukluklarına, yüksek tansiyona, koroner kalp hastalıklarına, kalp yetmezliğine, kalp krizine, sabah baş ağrılarına, depresyona, beyin damar hastalıkları ve inmelere neden olabilir” diye konuştu.

 


“Hafif gıdalarla beslenin”

Uyku apnesi sorunu yaşayan bireylerin Ramazan’da hafif gıdaları tercih etmeleri ve aşırı yemek yemekten kaçınmaları gerektiğinin altını çizen Dr. Gürkan, “Horlama yakınması olup, sabahları yorgun ve baş ağrısı ile uyanan kişilerin Ramazanda hafif gıdalarla beslenmeleri ve aşırı yemek yememeleri gerekiyor. Ayrıca reflü de uykuda solunum durmalarını arttırdığı için yağlı beslenmemeleri, tok karına iftardan hemen sonra ve sahurdan sonra yatmamaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı. (Zeki Aras-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.