"Uyuşturucu ile ilgili ciddi yasal düzenlemeler getirilmeli"

"Uyuşturucu ile ilgili ciddi yasal düzenlemeler getirilmeli"

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, kısa sürede kullanımı artan ve internetten kolayca ulaşılan bonzai gibi yeni nesil uyuşturucu maddelerle ilgili yasal düzenlemelerin yetersiz olduğunu ve daha sert tedbirlerin alınması gerektiği

İSTANBUL - Türkiye’de özellikle gençler arasında kullanımı hızla artan ve ardı ardına gelen ölümler nedeniyle son dönemde kamuoyunun gündemine olan ‘bonzai’ isimli sentetik uyuşturucu, can almaya devam ediyor.

 

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, “Bonzai son derece hızlı yayılma gösteriyor ve kullanım yaşı ortalaması düştü, 10 yaşındaki bir çocuk dahi bonzai kullanmaya başladı. Sentetik olduğu için merdiven altında rahatlıkla yapılıyor. 1 liraya, 2 liraya, 3 liraya alınabiliyor, internette rahatlıkla 24 saat satılıyor” dedi.

 

“Uyuşturucuyla Mücadele Yasası çıkarılmalı”

Karaman, “Yeni nesil uyuşturucu sektörünün hedef aldığı kesim değişti ve uyuşturucu maddeler artık toplumun her sınıfına, her yaş grubuna sirayet etmiş durumda. Mücadele edilmesi gereken bu sorunun boyutu çok büyük. Bu nedenle ciddi yasal düzenlemelerin getirilmesi gerekir. Ülkemizde hem mevzuat açısından, hem de yetkiler açısından büyük bir karışıklık ve dağınıklık var. Kurumlar uyuşturucu mücadelesinde birbirleriyle koordineli olmalı. Yeşilay olarak iki temel önlem önerimiz var. Birinci önerimiz, acil olarak önleyici hizmet standartlarının geliştirilmesidir. Yoksa çeşitli STK’ların yaptığı bir dizi iyi niyetli çalışma, bilimsellikten uzak olması nedeniyle bir fayda sağlamıyor,  ya da beklenilen etkiyi gösteremiyor. İkincisi ise, arz ve talep azaltımının topyekûn değerlendirildiği, madde bağımlılığın her yönden ele alındığı bütüncül bir Uyuşturucuyla Mücadele Yasası’nın çıkarılması gerekir.” şeklinde konuştu.

 

Karaman, “Yeşilay olarak bağımlılıkların önlenmesinde ilk adım, farkındalık oluşturmaktır. Bunun için şimdiye dek pek çok etkinlik, seminer, konferans düzenledik. Bu kez de sanatsal bir bakış açısı ile bağımlılıkların görünmeyen yüzünü göstermek istedik” dedi.

 

Gençlik projelerine hibe desteği

Paydaşlarla daha yakın işbirliği ana stratejisine paralel olarak madde bağımlılığı ve madde bağımlılığı riski taşıyan dezavantajlı gruplar konusunda faaliyet gösteren diğer STK’lar, kamu kurum ve kuruluşları ile sinerjik ve etkin işbirliği gerçekleştirmeyi hedefleyen Yeşilay, bu doğrultuda yapılacak olan projeleri mali açıdan destekleyen mali destek programını açıkladı.

 

Yeşilay, bu kapsamda yapılacak olan, STK ve üniversitelerin gençlik projelerine 100 bin TL’ye kadar hibe desteği sağlayacak. (Fikret Kavgalı-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.