“Uyuşturucu tacirlerine verilen cezalar caydırıcı değil”

“Uyuşturucu tacirlerine verilen cezalar caydırıcı değil”

Türkiye’de madde bağımlığının her geçen artığına dikkat çeken Yeşilay Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu, çok büyük bir suç olmasına rağmen verilen cezanın caydırıcı olmadığını, bu yüzden üretim ve ticaretini önlemediğini söyledi.

Türkiye genelinde yaşanan uyuşturucu vakalarındaki artış, ülke geleceğini adeta tehdit ediyor. Yeşilay Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu, "Zararlı alışkanlıklar, bağımlılıklar, uyuşturucular, ilk adım ve ilk tadım ile başlar. Sakın denemeye kalkışmayın!” diyerek, İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulundu.

“Madde bağımlığı her geçen gün artıyor”

Madde bağımlılığının sadece uyuşturucudan ibaret olmadığını her fırsatta dile getirdiklerini belirten Günlüoğlu, sigara ve alkol gibi maddelerin de bağımlılık yaptığını ve zararının çok olduğunu söyledi. Türkiye’de madde bağımlılığının her geçen artığına dikkat çeken Günlüoğlu, tahminlere göre 500 bine yakın gencin uyuşturucu bağımlısı olduğunun belirtildiğini söyledi.

“Uyuşturucudan nemalanan çok uluslu şirketler vardır”

Madde bağımlılığının önlenmesi meselesinin sadece Mardin’in veya Türkiye’nin sorunu olmadığını, dünyanın önemli bir sorunu haline geldiğini kaydeden Günlüoğlu, bu sorundan nemalanan çok devletlerin ve çok uluslu şirketlerin olduğunu belirtti. Günlüoğlu, devletlerin ve çok uluslu şirketlerin yanında terör örgütlerinin bile uyuşturucu sorunundan nemalandığına dikkat çekti.

“Tedavi konusunda devlete başvurmak istemiyorlar”

“Madde bağımlısı olan gençler, tedavi konusunda hiçbir zaman devlete başvurmak istemiyor” diyen Günlüoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bizler 5-6 yıldır Mardin’de Yeşilay Cemiyetini kurduk. Bu uyuşturucu belasından kurtulmak isteyen gençlerimiz bize başvuruda bulunuyorlar. Bizler de onlara bir katkı sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle şu an 7-24 hizmet veren Yeşilay Danışma Hattı’nı arıyorlar, bu büyük bir fayda sağladı. Bunun yanında bire bir, yüz yüze görüşmelerimiz oluyor. Onlara tavsiyelerde bulunuyoruz, tedavi olmaları gerektiğini anlatıyoruz. Bunun bir zihin problemi, bir hastalık olduğunu belirterek tedavi olmaları gerektiği konusunda ikna etmeye çalışıyoruz.” 

“Uyuşturucu üreticilere idam cezası”

Özellikle uyuşturucu satıcılarına uygulanan cezanın artırılması gerektiğini düşündüğünü anımsatan Günlüoğlu, bazı ülkelerde uyuşturucu üreticilere idam cezasının verildiğini söyledi. Günlüoğlu, Türkiye’de çok büyük bir suç olmasına rağmen verilen cezanın caydırıcı olmadığına işaret ederek, bu cezaların uyuşturucu ticaretini önlemeyeceğini söyledi.

“Bu iş polis baskınları veya tedavi merkezlerinin sayılarını artırmakla olmuyor, bataklığın kurutulması lazım”

Bağımlılıkların hiçbir zaman problem çözmediğini, aksine derinleştirerek artırdığına dikkat çeken Günlüoğlu, şunları söyledi: “Türkiye’deki bağımlıların tümü tedavi için merkezlere başvurursa ancak yüzde 10’unu karşılayabilecek durumdadır. Kaldı ki bu yüzde 10’u bile başvurmuyor. O da ayrı bir garabet. Hem Türkiye’de hem de dünyada tedavi merkezlerinin daha da artıyor, ancak bizim kanaatimize göre tedavi merkezlerinin sayılarını artırmaktan çok bataklığın kurutulması önemlidir. Bu iş polis baskınlarıyla olmuyor, bu yıllarca denendi.”

“Devlet; bazen teşvik ediyor, bazen bir hastalık olarak görmüyor, bazen de görmemezlikten geliyor”

Dünyanın bir sorunu haline gelen zararlı alışkanlıkların toplumun her yanını sardığını belirten Günlüoğlu, bağımlılıkların bir zihin problemi haline geldiğini ve hastalığa dönüştüğünü söyledi. Zararlı alışkanlıkların önlenmesi konusundaki duyarlılığın ne devletten ne de vatandaştan göremediklerini ifade eden Günlüoğlu, çabaların yetersiz olduğunun altını çizdi.  Günlüoğlu, “Bizler Yeşilay olarak zararlı alışkanlıkla mücadele ederken bakıyoruz ki devlet bazen teşvik ediyor, bazen bir hastalık olarak görmüyor, bazen de görmemezlikten geliyor. Sigara ve kumar da zararlı alışkanlıklardır, ancak bunlar hâlâ serbesttir. Okul çevrelerinde sigara ve uyuşturucu rahatlıkla kullanılabiliyor, satılabiliyor.” diye konuştu.

“Alışkanlıklar ilk adım ve ilk tadım ile başlar”

Özellikle gençlere seslenen Günlüoğlu, “Bu alışkanlıklar ilk adım ve ilk tadım ile başlar. Sakın bunlara yaklaşmayın! Bir sefer ayağı kaydı mı ondan sonra ayağa kalkması ve yakasını kurtarması çok zordur. Bağımlılıklarda en iyi yol, hiç başlamamaktır. Gençlerimizi uyuşturucudan korumak ve bir şekilde bulaşmış olanlara yardımcı olmak amacıyla Yeşilay Güçlü İrade Güçlü Gençlik Merkezi’ni açtık. Bu merkezimizde birçok program düzenleyeceğiz. Tüm gençlerimizi buraya bekliyoruz.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.