Uzmanlar, madde bağımlılığı ergenlik yaşında başlıyor

Uzmanlar, madde bağımlılığı ergenlik yaşında başlıyor

Uyuşturucu ve madde bağımlılığı konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, uyuşturucu madde bağımlılığının ergenlik yaşında başladığına dikkat çekti.

Uyuşturucu ve madde bağımlılığının erken yaşlarda başladığını ve bunun en büyük sebebinin meraktan kaynakladığını dile getiren Uzm. Dr. Ümit Gökhan Meriçli, gençlerin bu meraklarının doğru yollarla giderilmesi gerektiğini belirtti.

Gençlerin kötü alışkanlıklara başlama sebeplerden bir tanesinin de aile desteğinden yoksun olmaları olduğunu ifade eden Meriçli, ailelerin daha yargılayıcı, dışlayıcı tutumlarının, çocukları kötü alışkanlıklar kullandırmaya yönelttiğini vurguladı.

Maddelerin ucuzlamasıyla piyasada yaygınlaştığını dile getiren Meriçli, “Çoğu madde ile ilgili yanlış bilgilendirme var. Bazı maddelerin örneğin esrarın daha az zarar verdiği ile ilgili yanlış bilgilendirmeler var. Bu yanlışların bilgi ile değiştirilmesi gerekiyor. Esrarın bir defa kullanımının dahi beyinde değişikliklere neden olduğu şizofren riskini de 7 kat arttırdığı biliniyor. Bu tür doğru bilgilerlerle gençleri bilgilendirmek gerekiyor.” dedi.

Meriçli son olarak, “Madde bağımlılığına önlem olarak gençlerin doğru bilgi il tanışması gerekiyor. Etraftan duydukları, kulaktan duydukları yalan yanlış bilgilerle değil gerçek bilgilerle donatılmaları gerekiyor. Yanlış inançların değiştirilmesi ve meraklarının giderilmesi gerekiyor. Gençler ister istemez sigarayı, esrarı, alkolü, uyuşturucuyu ya evde ya dışarıda bir şekilde bir ortamda bu isimler kulağına geliyor ve merak uyandırmaya başlıyor. İşte bu merakın giderilmesi gerekiyor.

Aile olarak destekleyici olmak gerekiyor. Bağırıp, çağırarak kırarak dökerek bu işler halledilmez. Daha yanlarında olduğumuzu hissettirmek gerekiyor. Çocuk bir sorununu anlattığı zaman ani tepki vermeden neden olduğunu sorup anlamaya çalışmak gerekir.

Devlet olarak da daha sosyal destekte bulunmak gerekiyor. Gençlerin sosyal olarak zaman geçirecekleri ortamlar hazırlanmalı ki, çocuklar boş kaldıkları zaman tuzaklara kapılmasınlar.” şeklinde konuştu.  (Mehmet Eren - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.