Uzmanlardan uyarı: Çocuklarınızı kötü ortamlardan uzak tutun

Uzmanlardan uyarı: Çocuklarınızı kötü ortamlardan uzak tutun

Okulların tatile girmesiyle birlikte çocuklara yönelik tavsiyelerini sıklaştıran uzmanlar, ailelere, çocuklarını kötü ortamlardan uzak tutması tavsiyesinde bulundu.

Okulların üç aylık yaz tatiline girmesiyle birlikte bir boşluk dönemi yaşayan çocuklara yönelik önemli tavsiyelerde bulunan uzmanlar, ailelerin bu süreç içerisinde çocuklarını başıboş bırakmaması tavsiyesinde bulunarak, çocukların 3 aylık zaman zarfında boşluğa düşürülmemesi ve kötü ortamlardan uzak tutulması tavsiyesinde bulundu.

Yaz tatilinin nasıl değerlendirileceği konusunda da ailelere yönelik önemli tavsiyelerde bulunan Rehberlik ve Psikolojik Danışman Uğur Çelikcan, ailelerin çocuklarını nasıl kontrol edeceği, çocuklarını kötü ortamlardan uzak tutmanın yolları ve yapılmaması gereken davranışları hakkında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) önemli açıklamalarda bulundu.

“Aileler, ‘Saldım çayıra Mevla kayıra’ anlayışını terk etmeli”

Yaz tatilinin öğrenciler için iyi bir fırsat olduğunu ve bu fırsatın doğru ve yerinde kullanılması gerektiğini belirten Çelikcan, bu fırsatın değerlendirilmesinde anne ve babanın rolü büyük olduğunu söyledi.

Çelikcan, “Anne ve babalar çocuklarının gidebileceği yerler oluşturmalı. Bu ortamlarda hem çocuğunu koruyabilecek hem de gerek bilgi anlamında gerekse de eksiklerini giderme anlamında bir imkân oluşturabilecektir. Böyle bir duruda en büyük sorumluk anne ve babaya düşmektedir.” dedi.

Zamanın verimli kullanılması gerektiğini belirten Çelikcan, anne ve babanın katkısıyla yaz tatilinin iyi değerlendirilmesi için iyi bir programın hazırlanması gerektiğine dikkat çekti.

Çelikçan, “Burada, aileler çocukları için ‘Saldım çayıra Mevla kayıra’ anlayışından uzak hareket etmeli ve gelişimini sağlamak için bir program uygulamasına dikkat etmelidir.” İfadelerini kullandı.

“Aileler çocuklarıyla birlikte vakit geçirebilmeli”

Ebeveynin çocuklarına aile içinde vereceği bazı ufak sorumluluklar ile çocuğun gelişimine katkı sağlayacağını ve bu vesileyle çocukta sorumluluk bilincinin oluşmasını sağlayabileceğini belirten Çelikcan, bu sorumluluk duygusunun pekişmesi için de ev ortamında anne ve babanın çocuklarıyla zaman geçirmesinin önemli olduğunu söyledi.

Çelikcan, “Anne ve babalar çocuklarıyla beraber kitap okumaya zaman ayırmalı, gezmelerini sağlamak için imkan oluşturmalı, kültürel çalışmalara dahil edebilmelidir. Ancak tüm bunların yanında tatili sadece gezme ve dolaşma anlayışından çıkarıp, çocuğun bilgilerini tazeleme, bilgilerini pekiştirmeye yönelik bir gayret içerisinde olmalıdırlar.” dedi.

 “Başıboş kalan çocuklar teknolojinin olumsuz yönlerinden faydalanıyor”

Anne ve babaların, çocuklarını gelişen teknolojinin kötülüklerinden de korumak gibi bir yükümlülüklerinin olduğunu belirten Çelikcan,  özellikle internet ortamına karşı alınması gereken önlemlerin alınmaması durumunda çocukların kötü ortamlara düşme ihtimalinin olduğunu söyledi.

Çelikcan, “Son zamanlarda sanal alem furyası almış başını gidiyor. Burada teknolojinin faydalarının yanında zararlarının da olduğunu biliyoruz.  Başıboş kalan çocuklar daha çok teknolojinin olumsuz yönlerine el atmaktadırlar. Teknolojinin bize yarar sağlayan kısmından uzak kalmaktadırlar. Özellikle yaz tatilinde çocuklar, televizyonla, internetle ve oyunla zamanlarının çoğunu geçirmektedirler. Bu onların gelecekleri adına umut verici bir durum değildir. Ailelerin, bu vakitleri çocuklarına daha faydalı uygulatacağı bir programı mutlaka olmalıdır.” tavsiyesinde bulundu.  

“Anne ve babalar, çocuğun kontrolünü elinde bulundurmalı”

Son zamanlarda madde bağımlılığının da toplumda giderek yaygınlaştığını ve kullanım yaşının giderek düştüğünü belirten Çelikcan, ailelerin bu konuda da alması gereken önemli tedbirler olduğunu belirterek ailelere uyarılarda bulundu.

Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda çocuğun daha rahat madde bağımlılığına bulaşması önünün açılmış olacağını belirten Çelikcan, sözlerini şöyle devam ettirdi:

“Bu kötü ortamlara ve madde bağımlılığının oluşabileceği ortamlara çocuğun gitmesini engellemek için öncelikle aile içi ilişkilerin sağlıklı olmasıyla başlar. Çocuklarımızla olabildiğince ilişkilerimizin iyi olması, kontrol edilmelerini sağlayacağı gibi geleceğimiz olan çocuklarımızın da kötü bir çevre ve ilişkiler üzerinden tabiri caiz ise elimizden kaymasına da engel olacaktır.”  

Son olarak; yaz tatilinde ailelerin çocuklarını Yaz Kur’an Kurslarına, Camilere, göndermelerinin de çocuklarının manevi gelişimi açısında da önemli olduğu vurgusu yapan Çelikcan, ailelerin özellikle çocuğun manevi gelişimini sağlayacak ortamlarda bulundurmalarının ihmal edilmeyecek bir unsur olduğuna vurgu yaptı. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler