Valilikten 'Muharrem Taş' açıklaması

Valilikten 'Muharrem Taş' açıklaması

Van Valiliği, Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyü Çeli Mezrasında hayatını kaybeden Muharrem Taş'ın ölümüne ilişkin bir açıklama yaptı.

VAN – Van Valiliği, Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca Köyü Çeli mezrasında yolların kardan kapalı olması nedeniyle hastaneye kaldırılamaması sonucu hayatını kaybeden 1 buçuk yaşındaki Muharrem Taş’ın ölümüne ilişkin cezai sorumluluklar konusunda basın organlarında çıkan haberler üzerine açıklama yaptı.

 

Açıklamada, 4483 sayılı Kanun bir usul yasası olup, suç iddiasıyla karşı karşıya kalan memurlar hakkında adli soruşturmanın yapılabilmesi için getirilmiş “ön izin” müessesesi olduğu belirtilerek, “Kanuna göre idarenin ön inceleme yaptıktan sonra verdiği karar, hukuki aşamaların tamamlandığı anlamına gelmemektedir. Müşteki ve/veya Cumhuriyet Savcılığınca itiraz edilmek suretiyle idari yargı tarafından idarenin kararı incelenmek suretiyle nihai karar ortaya çıkmaktadır. Van Valiliğinin ön inceleme işlemi; Sağlık Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığı ile Van Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine gerçekleştirilmiştir. Ölüm olayında kusurları olabileceği değerlendirilen; acil çağrı hizmetlerini yürütmekten sorumlu 112 Koruma Kontrol Merkezi görevlileri, köy yollarının ulaşıma açık tutulmasından sorumlu İl Özel İdaresi görevlileri ve güvenlik hizmetleri ile yardım taleplerini sorumluluk bölgesinde takiple görevli Jandarma teşkilatı mensupları hakkında ön inceleme yapılmıştır.” denildi.

 

Açıklamada, “Valiliğin 21 Nisan 2014 tarihli kararında yetki durumu öncelikle dikkate alınarak; İl Özel İdare görevlileri için ön izin vermeye gerek olmadığı soruşturmanın doğrudan Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılması gerektiğine, Jandarma mensupları için görev alanları dikkate alınarak Gürpınar Kaymakamlığının yetkili olduğuna karar verilmiştir. Basın yayın organlarında vurgulanan Valiliğin 112 Koruma Kontrol Merkezi görevlileri hakkında verilen “soruşturma izni verilmemesine” kararı; muhakkiklerin mevcut dosya bilgi ve belgeleriyle mer’i mevzuat (Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği, İl Ambulans Servisi Çalışma Yönergesi,) gözetilmek suretiyle hazırladıkları ön inceleme raporunun içeriği bağlı olarak alınmıştır. Yukarıda da ifade edildiği gibi bu karar kesin değildir; karara ilişkin olarak vaki itiraz nedeniyle dosya halen Van İdare Mahkemesinde derdesttir.” ifadeleri yer aldı.

 

Yapılan Açıklama, “Ayrıca Gürpınar Kaymakamlığınca Jandarma görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemiş; usule uygun olarak aileye ve Cumhuriyet Savcılığına tebligat yapılmıştır. Aynı şekilde Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine işlemlere Van İdare Mahkemesinde açılacak dava ile devam edilecektir. Öte yandan Sağlık Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığınca görevlendirilen Sağlık Başdenetçisinin 112 Koruma Kontrol Merkezi görevli doktor için önerdiği “kınama” cezası, Muharrem Taş evladımızın vefatından sonraki süreçte, hasta yakını ile etkili diyalog kurmamasına bağlı disiplin cezasıdır. Bununla beraber Başdenetçi raporunda, doğrudan Muharrem Taş’a ilişkin ilk çağrıya (Jandarma görevlisinin ilettiği) cevap veren ATT’ye herhangi bir disiplin cezası önerilmemiş; sözü edilen doktorla birlikte yer değişikliği yapılması istenilmiştir.” şeklinde devam etti.

 

Muharrem Taş’ın vefatıyla ilgili olarak sorumlular hakkında ceza yargılaması açılmasına ilişkin sürecin devam etmekte olduğu belirtilen açıklamada, “İl Özel İdaresi görevlileri hakkında yetki Cumhuriyet Savcılığında olup, bu makamca ceza davasına ilişkin hazırlık işlemleri yürütülmektedir. 112 Koruma Kontrol Merkezi ve Jandarma görevlileri hakkında ise ilgili idare mahkemesinin kararına göre hareket edileceğinden şüphe yoktur.” ifadelerine yer verildi. (Cihad Coşar - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler