Van’a 11 yeni ambulans

Van’a 11 yeni ambulans

İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğüne tahsis edilen 11 yeni ambulans düzenlenen törenle hizmete alındı.

112  Komuta merkezinde düzenlenen törene Van Valisi İbrahim Taşyapan, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, Tuşpa Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani ile Van İl Sağlık Müdürü Dr. Yakup İmren katıldı.

112 Acil Servis Müdürlüğü önünde düzenlenen törende ambulans şoförlerine anahtarlarını teslim eden Van Valisi İbrahim Taşyapan, kendilerine başarılar diledi.

Törende basın mensuplarına bir açıklamada bulunan Vali Taşyapan“Sağlık bakanlığının ilimize tahsis ettiği 11 ambulansı şu anda hizmete alıyoruz. Biliyorsunuz acıl sağlık hizmetlerini 112 adı altında yürütüyoruz. İnsanların zor zamanlarında ambulanslarımız onlara yetişiyorlar. Dolayısıyla çok önemli bir görevi arkadaşlarımız ifa ediyor. Bu görevi ifa ederken donanımlarımızın iyi olması gerekir. Dolayısıyla 11 ambulansla takviye ettik. Filomuzu gençleştirdik” dedi.

“Arkadaşlarımız sizin hastalarınıza can olmak için koşuşturuyorlar”

Sağlık çalışanlarının saldırıya maruz kaldığını ve bunun acı veren bir durum olduğuna dikkat çeken Vali Taşyapan; “Bu ambulanslarla ilimizde acil sağlık hizmetlerine ulaşmaya çalışıyoruz. Bu 11 yeni ambulans bize hız ve kalite katacak. insanlarımıza en kısa zamanda ulaşma hedefimiz onun için bu arkadaşlarımızın sağlığı sıhhati konforu ve moralleri bizim için çok önemlidir. Bu ambulansları hizmete alırken geçen gün yine bir ambulansımız olay yerine gittiğinde fiili saldırıya uğradı sağlık çalışanımız. Bu çok acı bir olay hem hastaya müdahale edemediler hastayı kaybettik, hem de iki arkadaşımız bir tanesi ağır derecede darp edildi. Vatadaşlarımızdan şunu özellikle istiyorum. Arkadaşlarımız sizin hastalarınıza can olmak için koşuşturuyorlar. Onları bir dakika önce hastaneye getirebilirlerse belki kurtulma ihtimalleri var. Onun için bu tür hadiselere vatandaşlarımızın tepki göstermesi lazım” ifadelerini kullandı.

“112 Acil sağlık hizmetlerini ihtiyac olmadıkça aramamak lazım”

Asılsız çağrılara da değinen Taşyapan; “112 Acil sağlık hizmetlerimize gelen ihbarların yüzde 50’si asılsız ihbardır. Bu demektir ki diğer olaya ulaşmak isteyen ihtiyaç sahiplerinin müracaatları engelleniyor. Bunun yüzde 80’e vardığı iller var. Bu kabul edilebilir bir durum değil.112 Acil sağlık hizmetlerini ihtiyac olmadıkça aramamak lazım. Bir servisin yüzde 50’den fazla çağrısı asılsız çağrı ise, bu hem zaman kaybı, hem de emek kaybının yanı sıra,  diğer hastalarımıza  geç ulaşmamız veya ulaşamamamız demektir. Dolayısıyla burada bazen biz bunu yapabiliriz bazende bizim yakınımız hastaneye ulaşmak zorunda kalabilir. Bu dengeyi vatandaşlarımızın iyi kurması gerekir. Özellikle lüzumsuz çağrılardan kaçınsınlar” şeklinde konuştu.

“Merkezde 10 dakika, Kırsalda 30 dakika içinde vakaya ulaşmamız gerekir”

122 acil servisine bağlı ambulansların işlevi hakkında bilgi veren Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Adem Demirel ise; “Acil çağrılarımız Komuta Kontrol Merkezine düşer. Yardım sağlık personelimiz önemli gördüğü vakaları doktorlarımıza aktarırlar. Doktorlarımız gelen çağrının acil sağlık ihtiyacı gerektirdiğine kanaat getirirlerse, bir ambulans gönderimi yaparlar. ambulans göndermesinde esas olan hastaya en yakın, hastaya en çabuk ulaşabilecek ambulansı gönderirler. Ortalama bakanlığın bizden istediği merkeze 10 dakika, Kırsalda 30 dakika içinde vakaya ulaşmamız. Van olarak büyük bir ölçüde bu oaranı yakaladığımızı düşünüyoruz. Gün geçtikçe de daha iyiye gidiyoruz. İnşallah filomuza katılan 11 Ambulansla da daha da iyi hizmet vermeye çalışacağız” dedi. (Yılmaz Sönmez/İlyas Akkoş-İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.