Van Atık Su Arıtma Tesisi İnşaatı Hızla İlerliyor

Van Atık Su Arıtma Tesisi İnşaatı Hızla İlerliyor

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından yapımına başlanan ve çalışmaları aralıksız sürdürülen Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Van gölünün kirlikten tamamen arındırmasını sağlayacak.

Bir Türkiye ve dünya değeri olan Van gölü ilk kez uygulanan büyük bir proje ile gelecek nesillere temiz devredilecek.

Yaklaşık 100 milyon TL’lik bir dev yatırım olarak devam eden Arıtma Tesisinde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. İdari binaların yapımında büyük mesafe alınırken aynı zamanda havalandırma havuzları, jeotekstil ve membran kaplaması işlemleri de sürüyor.

Yeni yapılacak arıtma tesisi ile yıllardır kirlenen Van gölü kirlilikten arındırılacak. Eski arıtma tesisi gelen suyu tamamen arıtamadığı için iskele sahilinde kirlilik oluşmaktaydı, bu yeni modern tesis ile sorunun tamamen önüne geçilmiş olacak. Projede ayrıca çevre dostu koku giderme üniteleri de yapılarak, yerleşim yerlerinin etkilenmesinin önüne geçirilerek arıtma tesisi çevresi bir dinlenme alanı haline getirilecek. Ayrıca tesiste Biyogaz ve Güneş Enerji üretimi de yapılacak. Tesisinin güneş enerjisi üretimi ile enerji giderleri kuruma yük olmaktan çıkarılacak.

Mayıs ayında temeli atılarak çalışmalara başlanan tesisin 2 yıl içinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Van kent merkezi için 2050 yılına kadar 1 milyona yetecek nüfus planlamasına göre inşa edilen tesisin yapımı için çalışmalar aralıksız sürdürülecek. Yüklenici firma yetkilileri ile periyodik olarak bir araya gelen ve bilgiler alan, VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, "Van ve Van gölü için hayati bir projedir. Bunun bitirilmesi için zamanla yarışıyoruz. Van’da hayal bile edilmeyen bir tesisin yapımı büyük bir başarıdır. Biz Van gölünü gelecek nesillere temiz bir şekilde emanet edeceğiz. Bu bizim insana ve çevreye verdiğimiz önemin göstergesidir. Bunda büyük emekleri olan Valimiz Murat Zorluoğlu’na da teşekkür ederiz." şeklinde konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler