Van esnafından belediyeye pankartlı protesto

Van esnafından belediyeye pankartlı protesto

DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Belediye Pasajı’nın kapatılmasına tepki gösteren esnaf, açtıkları pankartlarla belediyenin kararını protesto yaptı.

Van Büyükşehir Belediyesi, kentte 2011 yılında meydana gelen depremlerde ağır hasar aldığı gerekçesiyle Tarihi Belediye Pasajı’ndaki iş yerlerini mühürledi. Pasajın kapatılmasına tepki gösteren 52 esnaf, bina önünde pankartlı eylem yaptı.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde Merkez Bankası yanında bulunan Eski Belediye Hizmet Binası, 2011 yılında meydana gelen depremlerden sonra ağır hasarlı olduğu gerekçesi ile boşaltılmıştı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin tespit sonuçlarında binanın orta hasarlı olduğu kesinleşmesine rağmen, Van Büyükşehir Belediyesi binayı güçlendirmek yerine, yıkıp yerine kültür merkezi yapma kararı aldı.

Binanın yıktırılıp ve yahut yıktırılmaması şu an mahkeme sürecindeyken, daha önce binanın ağır hasarlı olduğunu gerekçe gösteren belediyenin, bu kez esnafın ruhsat tarihinin yenilenmemesini gerekçe gösterdiği ileri sürüldü.

Belediye tarafından gönderilen tebligatla, eski belediye binasının alt katı olan Tarihi Belediye Pasajı’nın boşaltılmak istenmesi üzerine, esnaflar mahkemeye başvurdu. Mahkeme kararı şu an beklemedeyken, belediye bu kez 2016 yılından bu yana belediyenin bilerek esnaftan almadığı ruhsat ücretinin ödenmemesini gerekçe gösterdi.

Esnaf yaşadığı mağduriyete pankartlı tepki gösterdi

Dükkânı kapatılan 52 esnaf her sabah saat 10.00’da belediye binası önüne gelerek, saat 22.00’a kadar bekliyor. Tarihi Belediye Pasajı önünde bekleyen esnaf, pasajın önüne, “Çocuklarımızı aç bırakmayız.” “Vermediğiniz ruhsatı nasıl istersiniz?” “Belediye pasajına üçüncü deprem şoku!” “Van’daki STK’lar neredesiniz esnafa sahip çıkın.” yazılı pankartlar asarak belediyenin kararına tepki gösteriyor.

Yaşadıkları mağduriyeti anlatan esnaf, “Van Büyükşehir Belediyesi daha önce depremi gerekçe göstererek, pasajı kapatmak istedi. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin tespit sonuçlarında binanın orta hasarlı olduğu kesinleşmesine rağmen, Van Büyükşehir Belediyesi binayı güçlendirmek yerine, yıkıp yerine kültür merkezi yapma kararı aldı. Bu kararı mahkemeye taşıdık ve şu an sonucu bekliyoruz. Diğer taraftan mahkeme sonucunu beklerken, belediye 2016 yılından bu yana ruhsat tarihinin yenilenmemesinden dolayı iş yerlerimizi mühürlenmiştir.” diye konuştular.

Sivil toplum kuruluşları ve devlet yetkilerine seslenen pasaj esnafı, kendilerine destek verilmesini istedi. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)
























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.