Van Halk Sağlığı Müdüründen aşı açıklaması

Van Halk Sağlığı Müdüründen aşı açıklaması

Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, bu yıl 11. kutlanacak olan Avrupa Aşı Haftası münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren Avrupa Aşı Haftası münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada; toplumun aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki farkındalığını artırmak amacıyla 24-30 Nisan tarihinde ülke genelinde "Avrupa Aşı Haftası" olarak kutladıklarını söyledi.

Avrupa Aşı Haftası etkinlikleri ile sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının arttırmayı hedeflediklerini söyleyen İmren, “Öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması, gelinen başarılı düzeyin devam ettirilmesi ve erişkinlerde de aşılanma talebinin arttırılması hedeflenmektedir. Mesela 3 aylıkken yapılması geciktirilirse diğer aşıların etkinliği ve koruculuğu azalır. Aşıların çocuklara; hastalıklara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemlerden önce yapılması gerekmektedir. Geniş araştırmalar sonucunda belirlenen aşı takvimine uyulması,  en yüksek düzeyde korunma sağlanması açısından çok önemlidir. En değerli varlığınız olan bebeğinizi, ölümcül ve sakat bırakan hastalıklardan korumak ve onlara sağlıklı bir gelecek sunabilmek için en emin yol aşılamadır. Bebeklik döneminin en çok görülen hastalıkları olan Hepatit B, Verem, Difteri, Tetanos, Boğmaca, Çocuk Felci, Menenjit, Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık, Su Çiçeği, Hepatit A hastalıkları ile bunlara bağlı ölüm ve sakatlıkların engellenebilmesi için, yeni doğan bebeklerin hayatlarının ilk aylarından itibaren aşılanmalarının başlatılması gerekmektedir.” dedi.

Aşıların muhafaza edilme süreçleri hakkında bilgi veren İmren, “Aşıların üretildiği andan uygulandığı ana kadar etkinliğini kaybetmeyecek şekilde muhafaza ve sevkiyat işlemleri soğuk zincir kuralları çerçevesinde takip edilmektedir. İlimizde bulunan soğuk hava depolarında muhafaza edilen aşılar dijital termometreler ve internete bağlı ısı takip sistemleri ile uygun sıcaklıkta saklanmaktadır. Aşı uygulama merkezlerinin (Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Hastaneler) aşı ihtiyaçlarını karşılamak üzere düzenli olarak ısı takip sistemlerinin takılı olduğu aşı araçları ile sevkiyatı yapılmaktadır. Tüm aşı uygulama merkezlerimizde aşıların muhafaza edildiği buzdolaplarında bulunan ısı takip sistemleri ve kare kod okuyucu ile yapılan aşılar bilgisayar sistemine kayıt altına alındığından, aşıların üretildiği andan uygulandığı ana kadar güvenliği sağlanmaktadır.” diye konuştu.

“Her yıl yaklaşık 50 bin bebek ölümü önlenmektedir”

Aşıların önemi hakkında da bir bilgi veren İmren, son olarak şu açıklamalarda bulundu: “Aşılama her çocuk için hayati öneme sahiptir, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır. Ülkemizde yalnızca aşı uygulayarak, her yıl yaklaşık 50 bin bebek ölümü önlenmektedir. Bireye yapılan her aşı sadece çocuğun kendi sağlığı için değil toplum sağlığı için de önemlidir. Etkili aşılama yapılarak hastalığa neden olan virüsün ürüyebileceği alanlar yok edilir. Yapılmayan her doz aşı, çocuğu aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı korumasız bıraktığı gibi toplum sağlığı açısında da tehdit unsurudur.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.