Van'a 6 ayda 407 bin turist geldi

Van'a 6 ayda 407 bin turist geldi

Van İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, 2014 yılının ilk altı ayında 407 bin turistin Van'a geldiğini bildirdi.

VAN - Van İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, 2014 yılının ilk 6 ayında 407 bin turistin Van’a geldiğini kaydetti.

 

Bu yıl Van’a gelecek turist sayısının 900 bine ulaşacağını tahmin ettiklerini belirten Aktuğ, “Geçen ayın istatistik bilgileri gerçekten çok sevindirici, 407 bin oranında bir rakam var elimizde. Geçen yılın ilk 6 aylık rakamı ise 239 bin civarında idi. Gün geçtikçe, Van’ın imajı düzeldikçe, güvenlikten yana sorunun olmadığını biz insanlarımıza anlattığımız sürece Van’a çok sayıda turistin geleceğine inanıyorum. Bu sayının yıllık itibariyle 850-900 binleri bulacağına ihtimal veriyorum. Bu sayının artışında barış sürecinin büyük bir etkisinin olduğunu düşünüyorum. Tabi barış süreciyle birlikte gelen insanların Van’a bakış açısının tamamen değiştiğini ve gittikleri yerlerde Van’ı olumlu anlattıklarının yansımasıdır.” diye konuştu.

 

“Turizmin bacasız bir ekonomi olduğu bilinmeli”
Turizmin bacasız bir ekonomi, bacasız bir fabrika olduğunu ifade eden Aktuğ, “Turizmin 36 kapıya direkt hitap ettiğini bilmek lazım. Van’a gelen turist sayısının Van’da yaşayan tüm insanlara maddi ve manevi anlamda olumlu yansıdığını insanların bilmek gerekiyor. Tabi insanlarımıza turizm bilincinin aşılanması gerekiyor. Gelen turistler Van denildiğinde kafalarında bir soru işareti oluşuyor. Acaba Van’a gidersek güvenlik anlamında bir sıkıntı yaşar mıyız diyorlar. Yıllardır önümüze gelen sorun budur. Bu saatten sonra barış süreciyle birlikte bu imajın değişeceğine inanıyorum ve buraya gelen insanların bu halkın ne kadar misafirperver olduğunu göstermesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

 

“Mart ayında Van’a 26 bin İranlı turist geldi”
Van’a İran’dan da çok sayıda turistin geldiğini dile getiren  Aktuğ, “Mart ayında, yapılan nevruzda Van’a gelen İranlı turist sayının 26 bini bulduğunu bizzat kendim istatistik bilgilerden almış bulunuyorum. Yine Ramazan Bayram öncesi Van’da ne kadar çok İranlı turist olduğunu bizler kendi gözlerimizle gördük. Tabi Van’da insanların artık Van’ın bir turizm kenti olduğunu, doğunun parlayan bir güneşi olduğunu, her anlamda her insana hitap edebilecek güzelliklere sahip olduğunu bilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

 

Turizmin Van’a sağladığı faydalara da dikkat çeken Aktuğ,  “Buraya gelen turist kaldığı sürece her türlü ihtiyacını memleketin var olan imkanlarını kullanarak gideriyor. Lokantasında karnını doyuruyor, otelinde konaklıyor, gideceği yere ulamış açısından taksi kullanıyor. Bakkalını kullanıyor, berberini kullanıyor, lokantasını kullanıyor. Bundan dolayı bu insanların her gittiği yerde memnun ayrılması gerekiyor. Bu insanlar girdiği her yere döviz bırakıyor. Sıcak para bu ilin ekonomisi için çok büyük bir döngüye sebep oluyor. Bu bilinçle hareket etmek lazım.”dedi.

 

“Turistlere karşı yanlış yapanları uyarmalıyız”
Turistlere karşı menfaat ve aldatma üzerine yapılacak her uygulamanın, memleketin turizmine en büyük baltayı vuracağına dikkat çeken Aktuğ, “İnsanlarımızı bu konuda uyarmamız lazım. Her yapılan yanlışı, yanlış yapanın yüzüne karşı da bizzat söylememiz gerekiyor. Uyarmamız gerekiyor. Turiste iyi davrandığımız sürece, turisti memnun gönderdiğimiz sürece bir turist gittiği yerden 10 turist getirecektir. Bu da gün geçtikçe bu memlekete gelen turist sayısının artması demek olacaktır. Turistin artması ekonomiye katkıdır. Bu memleketin insanına maddi anlamda en büyük getiridir, kaynaktır.” şeklinde konuştu. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.