​Van’da Feqiye Teyran Kültürel Miraslar Festivali foto

​Van’da Feqiye Teyran Kültürel Miraslar Festivali foto

​Van Valiliği, Bahçesaray Kaymakamlığı ile belediyesi organizesiyle "Feqiye Teyran Kültürel Miraslar Festivali" düzenledi.

Van’ın Bahçesaray ilçesinde her yılın temmuz ayında Feqiye Teyran’ı anma töreni düzenliyor. Bu yılki program çerçevesinde 'Feqiye Teyran Kültürel Miraslar Festivali'ni düzenleyen Van Valiliği, Bahçesaray Kaymakamlığı ile belediyesi bir dizi etkinlik düzenlendi.

Etkinlik çerçevesinde Feqiye Teyran'ın doğup büyüdüğü ev ve türbesi festivale gelenler tarafından gezildi. Ev ile türbe arasındaki yol, Kürtçe ve Türkçe olarak yazılmış ve şairin beyitleri ve dizelerinden oluşan levhalarla süslenmişti.

Bahçesaray’da düzenlenen programa Van Valisi Murat Zorluoğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Bahçesaray Kayamakamı Serhat Karabektaş, İpekyolu Kaymakamı Cemil Öztürk, Edremit Kaymakamı Atıf Çiçek, Gevaş İlçe Belediye Başkanı Sinan Hakan ile Bahçesaraylılar katıldı.

Feqiye Teyran'ın evini gezen ve kabrini ziyaret ederek dua eden Vali Zorluoğlu ve beraberindekiler daha sonra yerel sanatçılar tarafından okunan Feqiye Teyran şiirlerini dinledi.

Yapılan ziyaretler sonrası açıklamalarda bulunan Vali Zorluoğlu, coğrafyanın Yunus Emre'si olarak bilinen halk şairi, tasavvuf ve aynı zamanda gönül ehli, gönül insanı bölgenin yetiştirdiği önemli değerlerden Feqie Teyran adına bu etkinliği düzenlediklerini dile getirdi.

Van'da göreve başlamanın ilk haftasında ilk ziyareti Bahçesaray ilçesine gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Zorluoğlu, “Feqiye Teyran Kültürel Miraslar Festivali’ni bugün başlatmış olduk. Festivalimizi bu bölgede bu coğrafyanın Yunus Emre’si olarak da bilinen halk şairi, tasavvuf ve aynı zamanda gönül ehli, gönül insanı, bölgenin yetiştirdiği önemli değerlerden Feqiye Teyran adına düzenliyoruz. İl ziyaretimizi Bahçesaray’da gerçekleştirdik. Tabi Bahçesaray ilçemiz Faqiye Teyran gibi Arvasi Hazretleri gibi çok önemli âlimler, değerler yetiştirmiş. Bir taraftan da gerçek manada bir kültür şehri, kültür beldesidir buralar. Coğrafi güzellikleri zaten yaklaştığımız andan itibaren bizi karşıladı ve kucakladı. Balıyla, ceviziyle, çetin kış şartlarıyla bilinen bir ilçemizdir.” dedi.

“Faqiye Teyran ile Arvasi Hazretleri gibi değerleri geniş toplum kesimlerine tanıştırmayı amaçlıyoruz”

Bölgenin âlimlerinden Faqiye Teyran ile Arvasi Hazretleri gibi değerleri, daha geniş toplum kesimlerine tanıştırmayı amaçladıklarını söyleyen Zorluoğlu, “Bu festivalle biz bir taraftan ilçemizin yetiştirdiği önemli değerleri, kişileri Faqiye Teyran gibi, Arvasi Hazretleri gibi değerleri, daha geniş toplum kesimlerine tanıştırmayı amaçlıyoruz. Bir taraftan da gönül ehli olan bu kişilerin, bugün halen çok ihtiyaç duyduğumuz sevgi gibi, kardeş gibi, merhamet gibi, hoşgörü gibi, bugüne taşıdıkları değerleri buradan yılda bir seferde olsa tekrar haykırma imkânı buluyoruz. Ben festivale emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Müküs Çayı'nda düzenlenen rafting yarışmalarıyla devam eden program, Bahçesaray Halk Eğitim Merkezi binasının açılış töreniyle sonlandı.

İLKHA















Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler