Van'daki olaylarda oluşan zararlar ödenmeye başlandı

Van'daki olaylarda oluşan zararlar ödenmeye başlandı

Van il merkezi ve ilçelerde Kobani bahanesiyle çıkan olaylarında oluşan zararlar ödenmeye başlandı.

VAN – Van Valisi Aydın Nezih Doğan, il merkezi ve ilçelerde Kobani olaylarında meydana gelen zararların ödenmeye başlandığını belirtti. Doğan, 12 milyon TL’lik bir zararın olduğu ve bunun ancak 7 milyon TL’sinin ödenebileceğini ifade etti.

Valilik toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına, Vali Doğan'ın yanı sıra Van İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Pilot Kurmay Albay İrfan Kızılaslan ve İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan katıldı.  Toplantıda 7-10 Ekim tarihlerinde meydana gelen olaylara değinen Vali Doğan, 40 kamu binası, 53 MOBESE direği, 72 vatandaşa ait özel araç, 9 banka şubesi, 22 banka ATM'si ve 11 siyasi parti şubesi ve 469 özel iş yerinin çıkan olaylarda zarar gördüğünü ifade etti.

Vali Doğan, zararların olduğu gece tespitlere başladıklarını, zarar gören 469 işyerinden 361’nin işyeri sahibinin beyannameye imza attıklarını söyledi.

Olaylar sırasında 12 milyon TL zararın olduğunu karşılayabilecekleri miktarın ise ancak 7 milyon TL olabileceğini belirten Doğan, "361 kişinin beyanında, 'Benim hasarımın miktarı bu kadardır' diyenlerin oluşturduğu hesapta, 12 milyon 576 bin liralık bir hasar görünüyor. Onlarla yaptığımız ön görüşmede, bizim karşılamamız mümkün olan bölümü, yani 7 milyon 544 bin 860 lira karşılama kararı aldık. Yine teknik bilirkişiler tarafından yapılan tespitler 2 milyon 455 bin liraydı. Bunu hemen ödemek için karar aldık. Yani toplam 10 milyon liralık bir bedel bugün itibariyle kaymakamlıklara, ilgili kişilerin hesaplarına yatırılmak üzere gönderildi" ifadelerini kullandı.

İlde meydana gelen olaylarda 248 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Vali Doğan, "Şu anda gözaltında kimse yok. Tutuklananların sayısı ise 119 oldu. Bunlardan 29'u 18 yaşından küçük, geriye kalan 90 kişi ise 18 yaş üstündedir" şeklinde konuştu.

Doğan, "Van'ın herhangi bir noktasında, idare ya da herhangi bir başka yapının kusuru ile ortaya çıkmış bir durum olsaydı o zaman meseleyi başka şekilde düşünebilirdik. Şimdi karşı karşıya kaldığımız tabloda, tek merkezli çok illi bir şiddet gösterimi var. Bunu doğru görür, doğru okursak bundan sonra aynı hataları, bir kez daha tekrar etmeyiz" açıklamasını yaptı. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.