“Van’ın imarı yeniden gözden geçirilmeli”

“Van’ın imarı yeniden gözden geçirilmeli”

Van’da 2011 yılında meydana gelen ve büyük hasara neden olan iki büyük depremin üzerinden yaklaşık 6 yıl geçmesine rağmen imar sorununa hala bir çözüm bulunamadı.

İmar planının belirsizliği nedeniyle evleri ve arsalarıyla ilgili büyük sıkıntılar yaşayan Van halkı, eli kolu bağlı bir şekilde bu belirsizlik ve düzensizliğin son bulmasını bekliyor. Bir kentin gelişmişliğini gösteren ve en büyük uygulamalardan olan imarın, geri plana atılması halkı her geçen gün mağdur ediyor.

Van’da yaşanan olumsuzlukların nedenlerinin çoğunun imar problemlerinden kaynaklandığını söyleyen STK’lar ise, imar konusunun halen çözüme kavuşturulmaması nedeniyle, halkın çok ciddi manada zarar gördüğünü ifade ettiler.

Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan Van Emlakçılar Birliği Başkanı Orhan Özdek ve Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Kerem Baynal, Van’ın imarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiği belirterek, bu konuda yerel yöneticileri göreve çağırdı.

“Çevre ve sahil yoluna acil ihtiyaç var”

Gözlemlerine göre, Van’a şu an acil olarak çevre ve sahil yoluna ihtiyaç olduğunu söyleyen Özdek, “Van’ın çevre yolu ve sahil yolunun bu güne kadar açılmaması Van için çok büyük bir kayıptır. Van’a şu an iki yola çok acil ihtiyaç olduğunu gözlemlemekteyiz. Bir tarafı göl, bir tarafı dağ olan bu güzel ilimizin sahil yolu bulunmamaktadır. Van'da çevre yolu ve sahil yollarının açılması, Van’ın gelişmesi,   turizmin canlanması ve trafiğinin rahatlaması demektir. Sahil yolu ile çevreyolunun açılması demek Van’ın tamamen kimliğinin değişmesi anlamına gelecektir. Van’da bu iki yolun çok önemli bir şekilde ivedilikle açılması gerektiğine inanıyoruz. Sivil Toplum Örgütleri olarak  bizler bunu defalarca dile getirmiş bulunmaktayız.” dedi.

“Sahil yolunun katkısı çok olacaktır”

Sahil yolunun yapılmasıyla birlikte Van’ın cazibe merkezi unvanına sahip olacağına dikkat çeken Özdek, “Geçtiğimiz gün Sayın Başbakanımız Van’a geldi ve Van’da çevreyolunun açılacağını dile getirdi. Bizler Van’ın çevreyolunun bir an önce ivedilikle açılması taraftarıyız. 'Bütün illerde kamulaştırma yapılmış ise Van’da  niye kamulaştırma yapılmıyor?' Soruları kafamızda oluşmuyor değil. Van’ın çevre yolunun da kesinlikle kamulaştırılarak açılmasını, Van’ın sahil yolunun tamamlanmasını, koşu parkurları, yürüyüş alanları, yaya yolları, trafik yolları, çay bahçeleri, yeşil alanlarıyla beraber Van tamamen bir yaşam kompleksi haline gelecektir. Dolayısıyla sahil yolunun Van’a katkı sağlayacağı çok şey olacaktır. Van’ın kimliğini, görselliğini, çevresini değiştirecek ve turizme çok katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

“Van Gölü’nden yararlanamıyoruz”

Van’da bir sahil yolu olmadığından dolayı Van Gölü’nden yeterince yararlanılmadığının altını çizen Özdek, “Van Gölü, Van’ın olmasına rağmen Erciş, Tatvan, kadar gölden yararlanamıyoruz. Bunun nedeni Van’daki sahillerin yetersizliğinden kaynaklanıyor.  Öncelikle burada bunun altını çizmek istiyorum; Van Gölü Vanlıların ise neden Vanlılar bundan yararlanamıyorlar?  Diğer bir madde ise Van’da yaşanan bu olumsuzlukların nedenlerinin çoğu imar problemlerinden kaynaklanıyor. Bu imar konusunun halen çözülmemesi insanlarımıza çok ciddi manada zarar vermektedir. Van’ın imarının 4. derecede olması, yaşam kalitesine ve yaşam koşullarına ahenkli bir şekilde katkı sunmaması, buradaki ticari akışa fazla bir katkı sağlamaması gibi nedenler, Van’ın gidişatı  ve geleceği için tamamen ciddi engellerdir.” ifadelerini kullandı.

Edremit Belediyesi revize planıyla insanlara eziyet ediyor”

Edremit Belediyesi’nin yakın zamanda bir revize planı gerçekleştirdiğini ve bununla da Edremit halkına oldukça zarar verdiğini dile getiren Özdek, “Van imarı bir an önce gözden geçirilmelidir. Bu noktada revize edilmesi özelliklede Edremit Belediyesi’nin insanlara çıkarmış olduğu eziyete bir an önce son vermelidir diye düşünüyorum. Edremit Belediyesi yakın zamanda bir revize planı gerçekleştirdi. Tadilat ve revize projesi, çok ciddi manada çevredeki bulunan insanlara ve vatandaşlara zarar vermiştir. Bu vatandaşlarımız ve insanlarımızın şikâyetlerini almaktayız. Edremit Belediyesi’nin bu konuda kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini ve bir an önce o revizelerin halkın zararına değil, yararına sunulması gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla Van’ın imar sorunlarının çözülmemesi, Van’ın şu anda gelişmemesi anlamına geliyor.” şeklinde ifade etti.

“8 milletvekillinden tek bir proje çıkmadı”

Son olarak milletvekillerine ve yerel yönetimlere seslenen Özdek, “Van’ın imar sorununun bir an önce parmak basılarak çözülmesi de Van’ın geleceğine katkı sunacağı anlamına gelir. Buradan yetkililere ve belediyelere sesleniyorum; Lütfen Van’ın geleceğini koruyalım. Van Doğu Anadolu Bölgesi’ne başkentlik yapabilecek konuma sahip bir ilimizdir. Ama ne yazık ki Van’ın sahibi, Van ile ilgilenecek birileri yoktur diyoruz. Van’ın projelere, gelişime ihtiyacının olduğunu buradan iletmek istiyorum. Yaşanan bu tür sıkıntılar Van’ın sahipsizliğinden kaynaklanıyor.  Seçilen milletvekilleri eğer Van için yüreği çarpıyor olsalardı, Van’da şu an çok ciddi projeler hayata geçirilmiş olacaktı. 8 milletvekilinden hiçbir proje görülmedi bu da Van’ımız için bir kayıptır.” Dedi

MUSİAD Van Şube Başkanı Kerem Baynal ise imarın bir memleketin gelişmişliğini gösteren bir uygulama olduğunu belirterek, bu noktada imar sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

Baynal, “İmar o toprak parçası üzerinde yaşayan bütün canlıların standartlarında yaşayabileceği bir ortam düzenlemesidir. Şimdi baktığımızda yeşil alanımız yok, yollarımız yok, otoparklarımız yok, altyapıda ciddi sıkıntılar var, yağmur sularında ciddi sıkıntılar var.  Yani imarı çok geniş değerlendirebiliriz. İnsanlar özellikle yeni yerleşim yerlerine baktıklarında neredeyse kalemle çizilmiş gibi yüksekliği belli, tipi belli, çekmesi belli, caddeleri geniş olan imarları görüyor. Bizde aynı yükseklikte olan bir örnek yerimiz var mı, bilmiyorum. Önceden yapılmış siteleri belki lokal olarak gösterebiliriz ama, falan mahallede böyle bir imar var, diyebileceğimiz bir yer yok maalesef. Her türlü  imarın bir bölgeye uygulandığı bir şehirde yaşıyoruz. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler