VASKİ'den TOKi'lerin biriken borçlarına indirim

VASKİ'den TOKi'lerin biriken borçlarına indirim

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi, TOKİ'lerin biriken borçlarında yüzde 50 indirime gitti.

Van Su ve Kanalizasyon İdaresinin (VASKİ) kasım ayı olağan genel kurul toplantısı, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu başkanlığında yapıldı.

Toplantıda 13 gündem maddesi ele alınarak oylamaya sunuldu. Bu kapsamda, 2018 yılı gelir ve gider bütçesinde içme suyu ücret tarifesinde merkez ilçe okullarında yüzde 33 oranında indirime gidilirken, 6360 sayılı Kanun ile köyden mahalleye dönüştürülen mahallelerdeki eğitim kurumlarında da yüzde 83 oranında indirim yapıldı.

Yine ayrı bir gündem maddesi olan kent genelindeki mesken abonelerine sağlanan içme suyu tarifesinde artışa gidilmedi.

TOKİ abonelerine indirim

2011'de yaşanan depremin ardından inşa edilen TOKİ konutlarının biriken içme suyu tarifelerinde indirim yapıldı. Mevcut dönemde konutlara tankerlerle su taşınmış ve sayaçlarda yüksek miktarda endeks birikmesi olmuştu. Bu konu göz önünde bulundurularak TOKİ abonelerinin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla 31 Aralık 2017 tarihine kadar olan biriken borçlarda yüzde 50 indirime gidildi. Biriken borcun ödenmesine de kolaylık getirilerek taksitle ödeme imkânı sağlandı.

VASKİ kurulduğundan bu yana giderleri sürekli gelirlerinden fazla olmuş, bu durum kurumun sürekli borçlanmasına neden olmuştu. Yapılan çalışmaların ardından VASKİ, 2017 yılı itibariyle bu durumu tersine çevirerek, gelirini giderinin üstüne çıkardı.

Burada katılımcılara hitap eden Vali Zorluoğlu, "Van'da ciddi bir yol sorunu vardı. Vatandaşlarımızın talepleri ve istekleri doğrultusunda Van ve ilçelerinde bin kilometrenin üzerinde yol yaparak bir rekora imza attık. VASKİ olarak, göreve geldiğimiz günden bu yana kayıp kaçak alanında ciddi çalışmalarımız oldu. Yüzde 80 civarındaki kayıp kaçak oranını yüzde 63'lere düşürdük. Hedefimiz, önümüzdeki yılın ilk yarısında yüzde 50'lere düşürmektir." dedi.

Yeni arıtma tesisinin ihale işlemlerine bu ay içerisinde başlanacağını bildiren Zorluoğlu, çalışma sezonunun başlamasıyla birlikte tesisin temelini atacaklarını dile getirerek, "Van Gölü, Van için çok değerlidir. Ben de göreve geldiğim günden bu yana mevcut arıtma tesisinin yenilenmesi için kapsamlı bir çalışma başlattım. Çok şükür, çalışmalarımız ilk meyvelerini vermeye başladı. Arıtma tesisi projemizi hazır hale getirdik. İnşallah çalışma sezonu ile birlikte tesisin temelini atacağız. Tesis bittiği zaman bir milyon kişiye 50-60 yıl hizmet verecek." ifadelerini kullandı.

Toplantıya; Zorluoğlu'nun yanı sıra Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa yalçın, VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş ve ilgili daire başkanları da katıldı. (İLKHA)




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.