"Veremden korunmanın en etkili yolu erken teşhistir"

"Veremden korunmanın en etkili yolu erken teşhistir"

Verem Haftası dolayısıyla açıklama yapan Siirt İl Sağlık Müdürlüğü, veremden korunmanın en etkili yolunun erken teşhis olduğuna dikkat çekti.

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü, Verem Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada veremden korunma hakkında önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Verem hastalığına neden olan mikrobun hava yolu ile insana bulaştığı ifade edilen açıklamada, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınmasıyla da diğer insanlara bulaştığı belirtildi.

Açıklamada, "Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır. Bu kapsamda ilimizde faaliyet veren Verem Savaş Birimi'nde (Merkez Toplum Sağlığı Merkezi'nde) veremin teşhis ve tedavisi ücretsiz yapılmaktadır. Ayrıca tüberküloz (verem) hastalığına yönelik olarak ilimiz genelinde Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) programları da uygulanmaktadır." denildi.

Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçların ücretsiz olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu tavsiyelerde bulunuldu:

"Verem hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Toplumu veremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kâğıt mendille kapatınız. Kâğıt mendiliniz yoksa ellerinize değil kolunuzun iç kısmına öksürün veya hapşırın. Verem hastalığının belirtilerini hissettiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Hastalandığınızda düzenli ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.