Yabancı kontrollü girişimler daha verimli

Yabancı kontrollü girişimler daha verimli

TÜİK 2014 Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri (YSHİ) ve 2014 Yabancı Kontrollü Girişim İstatistikleri sonuçlarına göre, yabancı kontrollü girişimlerin daha verimli olduğu görüldü.

2014 Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri (YSHİ) ve 2014 Yabancı Kontrollü Girişim İstatistikleri sonuçlarına göre; YSHİ Araştırmasında çalışan sayısı 20 veya daha fazla olan girişimler yabancı kontrollü olma durumları açısından incelendiğinde, işgücü verimliliğinde (çalışan başına katma değer) yabancı kontrolündeki girişimlerin Türkiye kontrolündeki girişimlerden 2,3 kat daha verimli olduğu görüldü. Yabancı kontrolündeki girişimlerin işgücü verimliliği 111 bin 148 TL iken Türkiye kontrolündeki girişimlerin ise 48 bin 956 TL oldu.

İmalat sanayinde, Türkiye ve yabancı kontrolündeki girişimlerden yüksek teknoloji kullananların işgücü verimlilikleri sırasıyla 101 bin 859 TL ve 112 bin 732 TL oldu. Teknoloji düzeyi geriledikçe Türkiye ve yabancı kontrollü girişimlerdeki işgücü verimliliği arasındaki farkın giderek açıldığı görüldü.

2014 Yabancı Kontrollü Girişim İstatistikleri'nde toplam üretimdeki yabancı kontrol oranlarına göre ilk 5 ülke içinde, Amerika Birleşik Devletleri tarafından kontrol edilen Türkiye’deki girişimler, işgücü verimliliği açısından ilk sırada yer aldı. Ayrıca, ilk 5 ülke arasında yer almayan Çin tarafından kontrol edilen girişimlerde de işgücü verimliği, Türkiye kontrolündeki girişimlerden daha yüksek oldu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.