Yabancı öğrencilere Türkçe öğretilecek

Yabancı öğrencilere Türkçe öğretilecek

Artuklu Üniversitesi’nde öğrenim görmek amacıyla Mardin’i tercih eden yabancı uyruklu öğrencilere “Türkçe” dilinin öğretilmesi amacıyla üniversite bünyesinde, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (TÖMER) faaliyete geçtiği öğrenildi.

Son dönemlerde Mardin Artuklu Üniversitesini tercih eden yabancı uyruklu öğrencilerin sayısında artış olması ve eğitimlerini Türkçe sürdürecek öğrencilerin dil öğrenme ihtiyaçlarını sağlamak için Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) kuruldu.

Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, dil merkezinin sadece birkaç bölümde değil üniversitenin tüm bölümlerinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine katkıda bulunacağını ifade etti.

Prof. Dr. Ağırakça, eğitimlerini Mardin Artuklu Üniversitesine bağlı bölümlerde sürdürecek yabancı uyruklu öğrencilere yönelik kursların düzenlenip Türkiye Türkçesinin öğretilerek eğitim sonunda dil seviye tespit sınavlarının yapılacağı bilgisini verdi. TÖMER tarafından başarılı bulunan öğrencilere başarı sertifikalarının verilmesinin de merkez faaliyetleri arasında yer aldığı bilgisini ekledi.

Alanlarında uzman öğretim elemanlarının öncülüğünde, 8-15 kişilik sınıflarda dört temel dil becerisinin (okuma, dinleme, konuşma, yazma) eş zamanlı olarak geliştirilmesine dayalı olarak gerçekleştirilecek Türkçe dil eğitimi için öğretim etkinliklerinin; bilgisayar, yansıtıcı, akıllı tahta, TV gibi görsel-işitsel araçlarla destekleneceği belirtildi.

Ağırakça, uluslararası seviyede akademik yeterliliğini ispatlamış bir dünya üniversitesi olma hedefiyle Mardin Artuklu Üniversitesinin çağdaş, saygın ve özgün bir üniversite haline gelmesi yönünde çok somut ve ciddi adımların atılmaya başlandığının altını çizdi.

Ağırakça, “Farklı dillerin, dinlerin ve kültürlerin hayat imkânı bulduğu bir şehrin üniversitesinde öğrenci merkezli bir yönetim ve eğitim anlayışının inşa edilmesi ana hedeflerimizden birini teşkil etmektedir. Artuklu TÖMER, üniversitemizin uluslararası anlaşma niteliğinin bir gerekliliği olarak doğmuştur. Bununla birlikte, yeni öğretim yılına hazırlık kapsamında gerçekleştirdiğimiz Senato toplantısında, üniversitemizin bütün bölümlerinde eğitim gören yerli öğrencilerimize Arapça, Kürtçe ve İngilizcenin seçmeli ders olarak okutulması kararı alındı.” ifadelerini kullandı.

2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Türkçe kurs kayıtlarını başladığı; temel, orta ve ileri düzeylerde dil eğitimi hizmeti verecek Artuklu TÖMER’de, Türkiye Türkçesini hiç bilmeyen öğrencilere Türkçeyi okuma, yazma, konuşma, okuduğu bir metni yorumlama ve ana fikrini çıkarma, Türkçe ile kendini ifade etme ve dil bilgisi becerileri kazandırılacak. (M. Salih Keskin – İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.