Yağışlar sele neden oldu

Yağışlar sele neden oldu

Ülke genelinde devam eden şiddetli yağışlar, birçok bölgede sellerin oluşmasına, bazı yerlerde yolların kapanmasına neden oldu

Türkiye genelinde etkili olan sağanak yağış, çeşitli yerlerde sel ve bazı karayollarında ulaşımın aksamasına neden oldu.

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde etkili olan sağanak, su baskınlarına neden oldu.

İlçede sabah saatlerinde başlayan sağanak nedeniyle Acısu Deresi taştı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ile zemin kattaki bazı ev ve iş yerlerini su bastı.

Yollarda oluşan su birikintileri nedeniyle araçların güçlükle ilerleyebildiği ilçede, vatandaşlar ev ve bahçelerindeki suları kovalarla boşaltmaya çalıştı. 

Sabah işe gitmek üzere evinden çıkan vatandaşlar caddelerde biriken sulardan dolayı yolun karşısına geçmekte zorlandı, bazı vatandaşların ise park halindeki araçlarına ulaşmakta güçlük geçtiği görüldü.

METREKAREYE 104,8 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Kocaeli Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, dün saat 12.00'den itibaren Kartepe ilçesinde metrekareye 104,8 kilogram yağış düştü. 

D-100 KARAYOLU ÇİFT YÖNLÜ ULAŞIMA KAPANDI

D-100 Karayolunun Sakarya-Kocaeli arasındaki bölümü, oluşan su birikintisi nedeniyle çift yönlü ulaşıma kapandı.

Sel sularının D-100 karayolunda birikmesiyle ulaşımda aksamalar yaşandı. Araçların sel sularında ilerleyememesi üzerine yoğunluk oluştu ve sürücüler araçlarında mahsur kaldı.

Trafik ekipleri, Sakarya-Kocaeli arasında D-100 karayolunu Eşme bölgesinden otoban girişine kadar trafiğe kapattı.

Karayolları yetkilileri, sel suyu akıntısının devam ettiğini, sürücülerin TEM otoyoluna yönlendirildiğini belirtti.

Temizlik çalışmalarının tamamlanmasının ardından, uzun araç kuyruklarının oluştuğu yol yeniden trafiğe açıldı.

SEL NEDENİYLE MAHSUR KALANLAR KURTARILDI

Kartepe ilçesinde etkili olan sağanağın yollarda oluşturduğu su birikintileri nedeniyle araçlarında mahsur kalan 48 kişinin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ekiplerince kurtarıldığı bildirildi. 

Öte yandan, Kartepe ilçesinde etkili olan sağanağın yol açtığı sel nedeniyle evlerinde mahsur kalan 50 kişi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerince kurtarıldı.

İlçede etkili olan sağanak nedeniyle su altında kalan Emek Mahallesi'nde evlerinde mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için AFAD ekipleri çalışma başlattı. Yaklaşık 20 kişilik ekip, öğle saatlerinden itibaren 3 zodyak botla 50 kişiyi kurtardı. 

Kartepe Kaymakamı Ayhan Durmuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, yağış sonucu dağlardan gelen suların kod farkı nedeniyle mahallede su baskınına neden olduğunu söyledi. 

Evlerinde mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarının 3 botla devam edildiğini anlatan Durmuş, "Şu ana kadar vatandaşlarımızın çoğunu kurtardık. Kurtarılmayı bekleyen yaklaşık 10 kişi kaldı. Öncelikle yiyecek ve barınma ihtiyaçlarını tedarik ediyoruz. Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından da biriken suyu tahliye edeceğiz" dedi.

DEBİSİ YÜKSELEN DERE TAŞINCA SEL SULARI BİR EVİ YIKTI

Kartepe ilçesinde etkili olan sağanaknedeniyle debisi yükselen Bostanlarburnu Deresi'nin taşması sonucu Eşme Mahallesi'nde bir ev yıkıldı, çok sayıda evi ise su bastı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler, iş makineleriyle dere yatağında birikenleri temizlemek için çalışma başlattı.

Mahalle sakinlerinden Yasin Eşkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şiddetli yağmur nedeniyle mahalledeki bütün evleri su bastığını söyledi.

Sabah evden çıktıktan sonra her şeyin su içinde kaldığını gördüğünü dile getiren Eşkin, sahibi olduğu kafeteryanın büyük zarar gördüğünü, çoğu eşyasını kurtaramadığını söyledi.

Bostanlarburnu Deresi'nin taşkın sularıyla yakındaki bir evin yıkıldığını belirten Eşkin, "Ertuğrul Avcı'ya ait iki katlı bina derenin yükselmesiyle yıkılmış. Ev yazlık olarak kullanılıyor. Geçen hafta boşaltmışlardı evlerini. Gurbetçi bir ağabeyi var, o kalıyordu. Geçen hafta Almanya'ya gitti. Onun da nasibi varmış, evde olsa o da gidecekti" diye konuştu.

TEKİRDAĞ

Çorlu ilçesinde sağanak hayatı olumsuz etkiledi 

Sağanak nedeniyle Omurtak Caddesi ve Arslan Sokak gibi ana arterlerde trafik akışında aksamalar yaşandı. 

Polis, trafik akışındaki problemleri en aza indirmek için çalışmalar yaptı. Bulvar Yolu, Bülent Ecevit Bulvarı ve Çevre Yolu'nda yağış nedeniyle oluşan su birikintileri, belediye ekiplerince yol kenarına süpürülerek olası kazaların önüne geçilmeye çalışıldı. 

İlçede herhangi bir su ya da sel baskınının yaşanmadığı, gerekli tedbirlerin alındığı bildirildi.

Bu arada meteoroloji yetkilileri, Çorlu'da hava sıcaklığının 6 derece olduğunu ve yağışın gece yarısına kadar aralıklarla devam edeceğini kaydetti. 

BURSA

Karacabey ilçesinde 3 gündür etkili olan yağışlar hayatı olumsuz yönde etkiledi.

İlçede aralıklarla devam eden yağışlar nedeniyle Yeniköy, Malkara ve Kurşunlu mahallelerinde yollarda su ve çamur birikintileri oluştu. 

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Destek Hizmet Müdürlüğü ekipleriyle mahalleleri gezerek vatandaşların sorunlarını dinledi. 

Mahalle ve sokaklardaki sorunların daha çabuk giderilmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesinden destek isteyeceklerini belirten Özkan, şunları söyledi:

"Maalesef önceki akşam meydana gelen yağışlar sonrası Yeniköy, Malkara ve Kurşunlu da hayat adeta felç oldu. Pek çok ev ve iş yerini su basarken, bahçe ve yolların büyük bölümü adeta kullanılamaz hale gelmiş durumda. Bizler felaketin hemen ardından ekiplerimizi ve araçlarımızı bölgeye çektik ve öncelikle ulaşımın kapanmaması için mücadele ettik. Şehre inen çamur ve kaya yığınlarını araçlarımız ile ortadan kaldırıyoruz. Yine vatandaşların ev ve işyerlerindeki mağduriyetleri için çaba sarf ediyoruz. Önümüzdeki günlerde beklenen sağanaklar için halkımızı buradan uyarmış olalım, önlemlerini mutlaka almalılar. Bizim ekiplerimiz yine 24 saat hazırda bekleyecekler ve olası bir durumda müdahale edecekler."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler