Yapıcıoğlu,“HDP ve PKK samimi değildir”

Yapıcıoğlu,“HDP ve PKK samimi değildir”

HÜDA PAR’ın desteklediği Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Zekeriya Yapıcıoğlu, seçim beyannamesini açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yapıcıoğlu yaptığı açıklamada Cumhuriyetin kuruluşuyla beraber uygulanmaya başlayan yanlış politikaların kardeşliğe zarar verdiğini belirterek,  kardeşlik temelinde çözümden yana olduklarını, kardeşçe ve onurlu bir şekilde yaşamaktan yana olduklarının altını çizdi.

“HDP ve PKK samimi değildir”

Çözüm sürecinin yürütülmesinde hükümetin görüştüğü HDP ve PKK’nin bu konuda samimi olmadığını söyleyen Yapıcıoğlu, HDP ve PKK’nin kendi taleplerini, Kürt halkının talepleriymiş gibi göstererek, kendileri için alanı genişletmeye çalıştıklarını, bu nedenle sürecin tıkandığını belirterek,  “Masa devrildi, devrilecek. Bütün bu tartışmalar halkın yoğun bir şekilde barış istemesinden dolayı masadan kalkmak veya masayı devirmek niyetinde olanların da bu noktadaki cesaretini kırmaktadır. Halk onları bu noktaya doğru zorlamaktadır. Biz eğer meclise gidersek, bu tıkanıklıkların ve samimiyetsizliklerin önüne geçeceğiz. Çözüm konusunda da itici bir güç olarak hükümeti çözüme zorlayabileceğimize inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Yerel yönetimlerin yetkileri arttırılmalıdır”

Yerel yönetimler hakkındaki soruları cevaplayan Yapıcıoğlu, yerel yönetimler konusunda isimlere ve kavramlara takılıp kalmanın yanlış olduğunu, ancak geniş bir coğrafyada ve 70 milyon bir nüfusa sahip bir ülkede, en ücra köydeki bir ihtiyacın Ankara tarafından tespit edilip giderilmeye çalışmasının sağlıklı bir uygulama olamayacağına vurgu yaptı.

Yapıcıoğlu, “Katı merkeziyetçi sistem, terkedilmelidir. Ancak, biz federasyon ya da konfederal bir yapı ile ilgili bir şey öne sürmüyoruz. Yerel yönetimlerin yetkileri artırılmalı diyoruz.” diye konuştu.

“Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı”

Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamalara değinen Yapıcıoğlu, Cumhurbaşkanının bütün partilere eşit mesafede olduğuna yönelik açıklamalar yapmasına rağmen meydanlarda 400 milletvekili istemesini garip karşıladığını ve parti ismi vermese dahi, yaptığının Cumhurbaşkanlığı makamının tarafsızlığına aykırı olduğunun altını çizdi.

“Adil olmayan baraj kalkmalı”

Barajın kalkması gerektiğini söyleyen Yapıcıoğlu, “Kanaatime göre HDP’nin barajı aşması çok kolay değildir. Daha birkaç hafta önce ‘Barajı aşıyoruz. Yüzde 15’lere varıyoruz’ deseler de, şimdilerde ‘Barajı nasıl aşabiliriz’ sorusuna cevap arıyorlar. Olağanüstü bir gelişme olmadığı taktirde, HDP’nin barajı aşma ihtimali zayıftır. Milletten önemli oranda oy alanların zalimane barajdan dolayı meclise milletvekili gönderememesi iyi bir şey değildir. Ancak bu HDP’nin seçimidir. Bu riski göze almıştır. Eğer aşarsa, her zamankinden daha fazla vekille meclise girer. Eğer aşmazsa  sonucuna, parti yönetimi kendileri bilir.” açıklamalarında bulundu.

“Ak Parti ilkelerimize uyarsa koalisyon yapabiliriz”

Ak Partinin koalisyon için bize ihtiyaç duyarsa, yaptıkları görüşmeler sonucunda vardıkları sonuca bakacaklarını ve değerlendireceklerini söyleyen Yapıcıoğlu, “Eğer ilkelerimizle uyumluysa,  olabilir. Ancak, eğer ilkelerimizi uygun değilse, desteklememiz mümkün değildir.” dedi.

“Eşcinsellik bir hastalıktır, tedavi edilmeli”

HDP’nin eşcinsel adaylar ile ilgili kendi tabanından dahi tepkiler aldığını söyleyen Yapıcıoğlu, halkın tepkisi ile kendilerinin tepkisinin de ciddi manada sert olduğuna vurgu yaptı.

HDP’nin Eskişehir adayının yaptığı açıklamalara değinen Yapıcıoğlu, “Eşcinsel olduğunu söylüyor. Meclise girmesi halinde, eşcinsel evliliklerin önünü açma hususunda mücadele vereceğini hatta kendi ile hemcins olan bir kişi ile evleneceğini deklare ediyor. Bazı ahlaksızca fotoğrafları da sosyal medya üzerinden paylaşıyor. Bu kişinin milletvekili olamayacağı, herkesin ortak fikri durumundadır. Zaten mesele, eşcinsel adayı meclise taşımak değil. Bu cinsel sapıklığı meşrulaştırmak ve toplumda yaygınlaştırılmasını sağlamak için yapılan kirli oyunlardır. Biz bunu, toplumun ahlaki değerlerine bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Biz şiddetle eleştiriyoruz. Öyle zannediyorum ki, bu konu sandığa yansıyacaktır. Kürt toplumu geleneklerine, göreneklerine ve inancına, diğer halklara göre biraz daha bağlıdır. Bunun siyasi sonuçlarının olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.(M. Sıddık Bilge – İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler